Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a scapat pana in acest moment din numai putin de sapte incercari de asasinat, potrivit unui articol aparut, ieri in Pravda editia electronica.

Prima incercare a avut loc in 24 februarie anul 2000, in orasul Sankt Petersburg, cand acesta lua parte la ceremoniafenerara a lui Anatoly Sobchak, si a fost impiedecata chiar de garzile sale de corp.

A doua incercare a avut loc tot in 2000, pe 19 agust dar la Yalta, unde Vladimir Putin participa la o reuniune cu caracter neoficial a presedintilor din statele CSI. Dejucarea acesteia a reprezentat un succes al serviciilor de ontrainformatii rusesti din zona Caucazului, atentatorii, patru ceceni, doi iordanieni si un saudit au fost capturati.

A treia tentativa de asasinat ar fi trebuit sa aiba loc loc in 2002, cand presedintele Putin urma sa viziteze Azerbaijanul intre 9 ti 10 ianuarie. Serviciile secrete azere, au primit informatii in legatua cu prezenta pe teritoriul acestui stat a irakianului siit Kyanan Rostam, un fost luptator din Afganistan si Cecenia care urma sa conduca un comando ce avea ca misiune lichidarea presedintelui rus. In urma unei operatiuni antiteroriste care a avut loc chiar in ajunul sosirii lui Putin la Baku, Kyanan si grupul sau a fost anihilat.

A patra incercare a fost opera unui unui bolnav psihic, pe nume Ivan Zaitsev, care evadase dintr-un ospiciu de la periferia Moscovei. Pe 6 februarie el a incercat sa intre cu un camion de mare tonaj in plina viteza prin poarta mare a Kremlinului. Zaitsev pretindea ca el este adevaratul presedinte al Rusiei si dorea sa il "pedepseasca" pe Putin.

A cincea incercare a fost dejucata cand la 28 noiembrie 2002 serviciile secrete ruse au descoperit un dispozitiv exploziv cu detonare de la distanta pe un traseu moscovit care urma sa fie strabatut de coloana prezidentiala chiar in acea zi, in doar cateva ore. In data de 23 iunie 2003, pe autostrada dintre St. Petersburg si Pskov a fost descoperit, ascuns intr-o geanta, un alt dispozitiv explozibil la putin timp inainte de trecerea presedintelui.

A saptea incercare de asasinat a fost dejucata la Londra, de catre Scotland Yard, ai carui repezentanti au anuntat retinerea pe 12 octombrie 2003 de catre echipele sale specializate antiteroriste a doi cetateni rusi. Unul dintre acestia era un fost membru al serviciilor secrete ruse. Potrivit Sunday Times, care a citat la acel moment surse dn interiorul ministerului dee interne britaic acestia umau sa il asasineze pe Putin. Potrivit ziarului britanic autoritatle britanice au fost anuntate de nimeni altul decat, Alexander Litvinenko. "Amenintarile la adresa presedintelui rus sunt absolut reale" a spus Gennady Gudkov, membru in comitetul pentru securitate al Dumei, citat n articolul aparut ieri in Pravda, adaugand "Serviciile de protectie i-au in considerare oriceamenintare alegand tacticile adecvate pentu a-l apara pe presedinte".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.