Armata americana a facut publice regulile dupa care se vor desfasura procesele suspectilor de terorism, retinuti la baza de la Guantanamo Bay, din Cuba.
Generalul Thomas Hemingway a declarat in cursul unei conferinte de presa la Pentagon ca asa numitele comisii militare, care se vor ocupa de aceste procese, vor fi corecte si echilibrate. Armata americana vrea ca aceste comisii militare speciale sa judece circa 80 de persoane retinute la Guantanamo Bay. Insa aceste tribunale militare au starnit numeroase controverse. Avocatii apararii sustin ca ele isi desfasurau activitatea intr-un mod lipsit de transparenta si nu dadeau dovada de impartialitate.

Curtea Suprema a Statelor Unite a fost de acord cu aceste obiectii si a suspendat activitatea comisiilor pana in momentul in care Congresul a autorizat noi legi privind functionarea lor. Acum, Pentagonul a publicat un manual de 238 de pagini care explica in detaliu regulile potrivit carora vor functiona curtile speciale. Manualul arata ca nu vor fi admise marturii obtinute sub tortura. Insa daca marturia a fost totusi obtinuta prin forta, inainte de 2005, ramane la latitudinea judecatorului daca o accepta sau nu. De asemenea, judecatorul decide daca vor fi folosite ca probe informatii cu caracter secret. Daca acestea sunt acceptate, acuzatul va avea acces la ele, pentru a se putea apara. Vor fi admisibile si informatiile primite din surse terte dar purtatorul de cuvant al Pentagonului spune ca acest lucru nu va afecta echilibrul proceselor. Avocatii apararii examineaza regulile facute publice joi, pentru a vedea ce nivel de protectie ofera acestea suspectilor de terorism de la Guantanamo.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.