Chitcanul-elefant cu sezut auriu, antilopa cu patru ochi si lorisul cu picioare subtiri, plus alti sapte colegi de bizarerie, vor fi beneficiarii unui program de conservare.

Proiectul Edge (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) a strins oameni de stiinta si activisti de mediu sub coordonarea Societatii Zoologice din Londra (SZL), alaturi de Imperial College si University of Virginia din SUA, pentru a identifica 100 de specii de animale si a asigura perpetuarea lor. Este vorba de acelea mai bizare si mai putin cunoscute, care arareori sar in ochii celor preocupati de conservare. Proiectul va avea si un website, pe care amatorii vor putea sa ii urmareasca desfasurarea si sa doneze bani. In primul an, Edge se va concentra asupra primelor zece specii, alese in functie de cit de periclitate sint. Acest proiect este primul de acest fel realizat la scara mondiala.

Criterii de departajare

Dr. Jonathan Baillie de la SZL detaliaza motivele pe baza carora au fost selectate aceste animale: "Nu mai exista nimic similar lor pe planeta. Daca e sa te gindesti la o specie Edge in termeni de arta, e ca si cum ai pierde 'Mona Lisa>>, ceva de neinlocuit si unic". Oamenii de stiinta au luat in calcul in primul rind mamiferele cu cele mai putine rude apropiate, pentru a vedea ce specie a evoluat singura-singurica pentru cea mai lunga perioada de timp. In acest scop, au creat un enorm arbore genealogic, care arata inrudirile dintre toate speciile de mamifere existente pe Terra.

Din acesta au fost selectate speciile cele mai distincte din punct de vedere genetic. Apoi, rezultatele au fost confruntate cu lista de animale a caror supravietuire e periclitata a Uniunii Internationale pentru Conservare, pentru a fi alese cele zece specii prioritare.

Zece pentru Terra

Lorisul numit "zvelt" sau "cu picioare subtiri" este o specie endemica din sudul Sri Lankai. Caracteristica mai evidenta a acestui animal nocturn consta in ochii uriasi, pentru care de altfel este si vinat, acestia fiind folositi in medicina locala. Nici carnea lorisului nu le displace srilankezilor, iar supravietuirea speciei e amenintata si de distrugerea habitatului din cauza despaduririi. Potrivit cercetatorilor SZL, care au gasit fosile ce documenteaza vechimea speciei, stramosii lorisului zvelt o duceau bine in Miocenul Timpuriu, adica acum 20 de milioane de ani.

Cel mai apropiat coleg de top al lorisului este hipopotamul pitic. Populatia acestei specii numara in prezent, potrivit estimarilor, doar intre 2.000 si 3.000 de exemplare, localizate in Liberia si Sierra Leone. Timp de citeva decenii nu au mai existat observatii confirmate ale hipopotamului pitic, dar localnicii sustin ca inca vietuiesc exemplare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.