Ministrul american de externe, Condoleezza Rice, si-a incheiat ultimul turneu diplomatic in Orientul Mijlociu cu o vizita in Kuwait, unde a purtat discutii cu un grup de ministri din tarile arabe.

Demersul diplomatic si-a propus sa promoveze noua strategie americana in Irak, abordarea intr-o nota mai dura a problemei iraniene si eforturile de revitalizare a procesului de pace arabo-israelian.

Liderii arabi au dorit sa afle mai multe de la Condoleezza Rice despre ideile administratiei Bush in ceea ce priveste Orientul Mijlociu. insa reactia lor la propunerile Washingtonului a fost una evident rezervata.

Ministrul american de externe a facut eforturi pentru a sublinia angajamentul total al Statelor Unite in ceea ce priveste procesul de pace arabo-israelian. insa este greu de crezut ca doar prin convocarea unui nou summit israeliano - palestinian, luna viitoare, se va reusi deblocarea unor discutii care bat de mult timp pasul pe loc.

in ceea ce priveste Irakul, Condoleezza Rice a incercat sa convinga tarile arabe sa treaca la actiuni concrete pentru a ajuta guvernul divizat al premierului Nouri al Maliki. insa un guvern condus de siiti si kurzi este o noutate prea putin bine-venita in lumea araba.

Rezerve

Ministrii arabi au ascultat cu politete discursul sefei diplomatiei americane pe tema noii strategii americane in Irak, insa e clar ca ei raman sceptici in ceea ce priveste capacitatea guvernului Maliki de a trata in mod egal militiile siite si sunite, asa cum prevede noua strategie.

In spatele siitilor irakieni, aflati acum la putere, arabii identifica din ce in ce mai mult Iranul siit. Numerosi lideri arabi sunt nelinistiti din cauza influentei crescande la nivel regional a Iranului si ar dori ca Teheranul sa fie readus cumva la un nivel controlabil.

insa ei resping ideea unei interventii militare a Statelor Unite sau Israelului, pe motiv ca astfel de actiuni nu ar face altceva decat sa creeze noi tensiuni intr-un Orient Mijlociu si asa extrem de turbulent.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.