La inceputul lui 2007, americanii interesati de imaginea lor in lume au o noua lectura de facut: „Antiamericanismul in politicile lumii“, volum editat de doi cunoscuti politologi, R. Keohane si P. Katzenstein.

Studiile adunate in acest volum, dintre care o parte sint analize ale unor sondaje de opinie realizate printre cetatenii din diferite zone ale lumii, identifica patru tipuri distincte de antiamericanism.

"Antiamericanismul liberal" s-ar manifesta in state democratice precum Franta sau Marea Britanie, unde criticii acuza Statele Unite de ipocrizie, deoarece nu respecta chiar acele valori pe care le promoveaza (de exemplu, incalca drepturile detinutilor de la Guantanamo in numele unui razboi dus pentru libertate).

Un al doilea tip de antiamericanism este cel "social", intilnit printre oamenii de stinga, care se opun politicilor economice liberale promovate de SUA. Un exemplu este reprezentat de protestatarii la adresa globalizarii, care depling efectele negative ale "capitalismului salbatic" promovat de Statele Unite in cadrul unor organizatii precum Organizatia Mondiala a Comertului sau Fondul Monetar International.

Radicalii

Keohane si Katzenstein sint insa mai preocupati de efectele pe care le-ar putea avea antiamericanismul "nationalist-suveran" si cel "radical". Cel de-al treilea tip se regaseste cu precadere in unele parti din America Latina si Asia, unde oamenii considera ca dominatia geopolitica si culturala a Statelor Unite pune in pericol identitatea nationala si interesele strategice ale statelor mai mici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.