Conflictele energetice dintre Rusia si Uniunea Europeana aduc in actualitatea cancelariilor occidentale problema Marii Negre si a rutelor alternative pentru transportul hidrocarburilor. Presa internationala incepe sa realizeze importanta acestei zone si acorda ample analize dedicate Marii Negre si necesitatii prezentei UE in aceasta zona. Dezbatuta aprins - contestata de unii, sustinuta de putini - strategia Romaniei la Marea Neagra pare a astepta inca sprijinul Uniunii Europene, fara a fi marcat vreun succes pana in prezent.

Doua concepte pentru Pontul Euxin

"Regiunea Marii Negre a devenit in realitate o zona a confruntarii intre doua concepte opuse: cel <>, promovat in SUA prin lobby-ul facut de Bruce Jackson, care are relatiile sale in Administratia Bush, si cel prorus sau <>, desfasurat la Moscova de partizanii unei puteri nationaliste, care uzeaza de gazele naturale ca de un mijloc de presiune", arata Le Monde. "Fara sa-si doreasca prea mult o dezechilibrare a situatiei, europenii nu fac decat sa asiste la aceasta confruntare. Presedintia germana a UE a anuntat ca Marea Neagra va fi una dintre prioritatile sale in timpul viitoarelor luni, precum si relatiile cu Asia Centrala, o sursa de energie alternativa la Rusia. Berlinul doreste o reflectie pe tema <

> a Europei fata de Marea Neagra", mai arata cotidianul citat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.