Un studiu recent arata ca pacientii spitalelor din Grecia au platit 200 de milioane de euro medicilor pentru tratamente care ar fi trebuit sa fie gratuite. Studiul arata ca unul din trei pacienti a dat bacsis ca sa se asigure ca este bine ingrijit. Aceasta practica e o parte a culturii coruptiei in Grecia, o practica impotriva careia guvernul incearca sa ia masuri.

Odinioara functionarii de la fisc erau aceia care beneficiau de atentii substantiale din partea cetatenilor pentru diverse avantaje.

Acum se pare ca personalul medical e cel care face ca guvernul sa cerceteze mai atent conturile medicilor.

Un studiu facut la universitatea din Atena arata ca pacientii care ar trebui sa beneficieze de tratament gratuit in spitalele de stat sunt sfatuiti sa se intinda pe pat, sa traga aer in piept si sa inmaneze un mic plic plin cu bancnonte de valoare mare.

Potrivit studiului 36 la suta dintre pacienti au dat de mai multe ori mita doctorilor.

Numai 4 la suta dintre medici ar fi refuzat atentiile pacientilor.

Numeroase sunt relatarile despre pacienti nevoiti sa astepte sa fie tratati tocmai pentru ca nu au dat nici un ban medicilor.

Guvernul incearca sa diminueze acesta cultura a coruptiei in tara de unde juramantul lui Hipocrate a devenit legamantul universal al medicilor.

Saptamana aceasta medicii din provincia Ataka de langa Atena au anuntat ca vor face o greva de cinci zile pentru ca au salarii prea mici.

Multi spun ca plicurile cu bani sunt de fapt compensatii pentru salariile mici.

Dar si majoriotatea celor care sunt nevoiti sa dea acesti bani sunt la fel de prost platiti


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.