Sunt tot mai multe indicii in favorea unei interventii militare in Iran, scria ieri "The Guardian", subiect abordat si de publicatia "Newsweek" care se intreba daca "Bush a dat deja ordinul declansarii unui razboi secret impotriva" regimului presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
Exista toate motivele sa credem ca seful administratiei de la Casa Alba, George W. Bush, intentioneaza sa-si completeze pleiada triumfurilor sale din Irak si Afganistan cu un alt razboi - in Iran, venea un fel de raspuns din partea jurnalistilor britanici de la "The Guardian". "Avand in vedere tonul razboinic folosit de Tony Blair in ultimele lui luari de pozitie, este de presupus ca premierul va fi incantat sa se alature lui Bush, daca la acea data va mai avea puterea de a trimite trupe britanice in lupta", nota publicatia citata. "In esaloanele superioare de la Casa Alba exista senzatia foarte clara ca Iran va ajunge foarte curand o noua bataie de cap atat pentru SUA cat si pentru intreaga comunitate internationala si ca totul va capata o forma acuta", declara ziaristul Tim Rassert pentru televiziunea NBC. Un sentiment care s-a intensificat mai ales dupa incidentul de saptamana trecuta, cand fortele americane au arestat un grup de reprezentanti oficiali iranieni pe teritoriul Irakului. Si pe fondul declaratiei lui Bush - potrivit caruia "noua politica americana pentru Irak are darul de a pune capat fluxului de ajutoare din Iran si Siria" - de a "distruge toate aceste retele".

Pe acest fundal, Teheranul a continuat sa sfideze SUA, reiterandu-si determinarea de a-si duce la bun sfarsit ambitiile nucleare si de a instala cel putin 3.000 de instalatii de centrifugare. "Obiectul nostru este de a asigura necesarul industrial", a spus purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Gholamhossein Elham. "Un esec in Irak va consolida pozitiile Iranului, ceea ce reprezinta o amenintare semnificativa pentru pacea mondiala", estimase presedintele George W. Bush in cadrul unui interviu acordat canalului de televiziune CBS.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.