In Phenian au intrat tancuri si tehnica blindata. Pana aseara, nimeni nu stia ce se intampla de fapt in capitala nord-coreeana. Circulau doua versiuni - manevre militare sau lovitura de stat. Autoritatile de la Phenian pastreaza tacerea.

Politicienii occidentali sunt nelinistiti si nu stiu ce sa creada. Primele informatii despre acest straniu incident au aparut ieri dimineata in presa sud-coreeana. Se preciza, printre altele, ca deplasari de tancuri si tehnica de lupta au fost semnalate inca de vineri. In acelasi timp, fusese observata si o intensificare a radiocomunicatiilor la nivelul militarilor nord-coreeeni. Pe acest fundal au aparut si primele speculatii.

Astfel, expertii de la Seul nu au exclus posibilitatea unei "revolutii portocalii" la Phenian. Regimul nord-coreean este supus unor aspre sanctiuni internationale, inclusiv cu blocare de conturi ale firmelor suspectate de trafic cu narcotice si tigari. Bani multi, care, spun analistii, au avut un efect nedorit asupra nivelului de viata al populatiei. Potrivit unor date neconfirmate, in Coreea de Nord foametea a atins proportii nebanuite. Ca este asa, o demonstreaza si recentul apel al presedintelui AIEA Mohammad el-Baradei de a "acorda ajutor umanitar Phenianului".

Potrivit celeilalte versiuni, la Phenian ar avea loc exercitii militare. Manevre la care, potrivit ziarului sud-coreean, participa unitatile care asigura securitatea presedintelui Kim Jong-Il. In acelasi timp, este posibil ca la Phenian sa se fi desfasurat o parada militara menita sa arate, pe plan intern si extern, forta de aparare a celui mai ermetic stat al lumii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.