Guvernul irakian a prezentat imagini de la spanzurare, in timpul careia trupul lui Barzan Ibrahim al-Tikriti a fost decapitat accidental

Executia celor doi colaboratori ai lui Saddam Hussein a avut loc ieri, la ora locala 03.00 (02.00, ora Romaniei). Imaginile prezentate de guvernul irakian, fara sunet, ii arata pe cei doi imbracati in costume portocalii si spanzurati, unul langa altul, in acelasi timp. Oficialii irakieni au dat asigurari ca, de aceasta data, nu au avut loc "incalcari ale legii".

Purtatorul de cuvant al guvernului de la Bagdad, Ali al-Dabbagh, a spus ca toti cei prezenti au semnat documente prin care se angajau sa aiba un comportament adecvat. Executia are loc la doua saptamani de la cea a lui Saddam Hussein, criticata in mass-media internationala, dupa aparitia unor imagini filmate pe ascuns, din care reiesea faptul ca acesta a fost insultat in ultimele momente.

Guvernul irakian a promis o investigatie privind modul cum s-a desfasurat executia lui Saddam. Barzan Ibrahim al-Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam si seful temutei politii secrete (Mukhabarat) si Awad al-Bandar, fost presedinte al Tribunalului Revolutionar, au fost condamnati la moarte odata cu Saddam, pe 5 noiembrie 2006. Cei doi au fost acuzati de masacrarea a 148 de localnici siiti, ucisi ca pedeapsa pentru atentatul asupra convoiului prezidential, in 1982.

Trupurile lor se afla in posesia politiei irakiene, care le-a cerut familiilor lor sa vina sa le recupereze. Fost ambasador al Irakului la Natiunile Unite de la Geneva, intre 1988 si 1997, Barzan al-Tikriti era unul dintre cei mai temuti oameni din Irak.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.