Pentru prima data in ultimele 19 luni, pretul petrolului a coborat, la nivel mondial, sub 50 de dolari barilul. Situatie determinata in special de temperaturile anormal de ridicate din multe tari ale lumii.

Spre bucuria unora si nemultumirea altora. Din aceasta ultima categorie facand parte marii producatori de titei, care, odata cu deprecierea "aurului negru" isi vad periclitate multe din proiectele lor financiare. Decisi sa schimbe mersul lucrurilor, Venezuela lui Hugo Chavez si Iranul lui Mahmoud Ahmadinejad, state bogate in petrol si gaze naturale, au decis sa faca front comun pentru relansarea cresterii preturilor la titei.

Venind din partea unor lideri mari dusmani ai Americii lui George W. Bush, hotararea duce cu gandul la o adevarata provocare lansata la adresa SUA. Anuntul acestei aliante a venit la doar cateva ore dupa ce, adresandu-se parlamentului tarii sale, Chavez confirmase intentia sa de a nationaliza intregul sector petrolier si al electricitatii. Dupa intalnirea cu Ahmadinejad, aflat in turneu prin America Latina, Chavez a aratat ca Venezuela si Iran "isi vor coordona eforturile in cadrul OPEC si pe langa marii producatori pentru salvarea preturilor" la titei, sustinand propunerea unei reduceri a cotelor de extractie.

"Este prea mult petrol pe piata", s-a plans Chavez. Cei doi sefi de stat s-au declarat, de asemenea, dispusi sa ajute tarile care vor sa se elibereze de sub influenta SUA. in acest sens, va fi infiintat un fond de doua miliarde de dolari care "va permite sustinerea statelor ale caror guverne vor sa scape de biciul american", potrivit afirmatiilor aceluiasi Chavez.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.