Este avertismentul lansat ieri de serviciile americane speciale. El vine pe fundalul refuzului exprimat tot ieri de cancelarul german Angela Merkel de a recunoaste in presedintele Vladimir Putin un "adevarat democrat".
Cele doua luari de pozitii survin cu zece inaintea intalnirii de la Moscova dintre Putin si Merkel si la inceputul unui an considerat crucial pentru viitorul Rusiei - alegerile parlamentare din decembrie si desemnarea succesorului pentru Kremlin, in perspectiva prezidentialelor din martie 2008. Astfel, seful spionajului american, John Negroponte, a atras atentia ca Rusia devine o superputere energetica regionala ce urmareste foarte des in politica internationala obiective care ameninta interesele SUA si ale Occidentului, in ansamblul lui. In raportul sau anual, Negroponte arata ca preturile ridicate la resurse energetice au permis Moscovei sa-si intensifice presiunile in politica mondiala.

In opinia oficialului de la Washington, tactica folosita de Rusia in relatiile ei cu strainatatea este motivul principal al neintegerilor si frictiunilor aparute in aceste raporturi. In alta ordine de idei, un studiu al Pentagonului arata ca fortele armate ale Rusiei se afla in prezent la cel mai inalt nivel de pregatire militara din ultimii 15 ani. Se afirma, printre altele, ca autoritatile de la Moscova considera dezvoltarea fortelor armate o conditie necesara pentru redobandirea de catre Rusia a statutului de mare putere a lumii. "Credem ca politica de aparare nu este o tema majora a campaniei electorale si ca, indiferent de cine-i va urma lui Putin la Kremlin, aceasta politica nu va suferi modificari importante".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.