Robert Gates a declarat ca nu va face nici un anunt privitor la retragerea trupelor din Irak

Ministrul Apararii din SUA, Robert Gates, si seful statelor majore reunite, generalul Peter Pace, au fost audiati de Comisia de specialitate a Senatului - pe fondul criticilor formulate de mai multi parlamentari americani la adresa noii strategii a presedintelui Bush in Irak si deciziei sale de a trimite aici mai multe trupe americane.

Robert Gates le-a spus senatorilor ca admite ca s-au facut greseli in Irak, dar ca noul plan al presedintelui Bush are sanse reale de succes.

"Nu as fi acceptat aceasta functie daca nu as fi crezut ca deznodamantul situatiei din Irak va avea un impact profund si de durata asupra intereselor noastre nationale. SUA au facut fara doar si poate greseli in Irak. Dar indiferent cum am ajuns la situatia de acum, miza ei ramane incalculabila. Ofiteri de elita din Irak si de la Washington cred in eficacitatea strategiei prezentate de presedinte, daca guvernul irakian isi respecta si el angajamentele. " a spus Robert Gates.

Aceasta va fi diferenta fata de trecut si in opinia generalului Pace: faptul ca guvernul de la Bagdad s-a angajat sa faca ordine peste tot, ignorand granitele fiefurilor sectare si alocand 10 mlrd de dolari - bani irakieni - efortului de reconstructie.

Prerogativele Senatului

Date fiind criticile formulate deja si de senatorii democrati, dar si de cei republicani, era de asteptat ca dialogul cu senatorii sa fie dur iar acestia au intrebat daca exista vreun calendar cu ajutorul caruia sa fie verificate progresele guvernului irakian si indeplinirea angajamentelor luate de acesta, in cadrul noului plan pentru Irak al presedintelui Bush.

Robert Gates a raspuns ca nu exista un asemenea calendar.

NOUA STRATEGIE IN IRAK A SUA

21.500 de militari - forte suplimentare, majoritatea la Bagdad

4000 de puscasi marini - in misiune la Anbar "baza Al Qaeda" in opinia lui George Bush presedintele cere Congresului un supliment de 6,8 miliarde de dolari pentru finantarea planului

Insa Congresul American nu are practic dreptul direct de decizie in privinta trimiterii de trupe suplimentare in Irak: potrivit Constitutiei, presedintele este seful fortelor armate si executivul raspunde de politica externa. Congresul insa controleaza bugetul - si ar putea retine fondurile destinate unor contractori americani in Irak sau bloca finantarea unor proiecte dorite de presedinte.

De asemenea, parlamentarii ar putea refuza sa voteze banii pentru razboiul din Irak - dar probabil presedintele Bush conteaza pe faptul ca e o miscare politica riscanta si ca nu vor face asta.

Congresul mai poate - si chiar face asta acum - sa organizeze audieri in care sa le adreseze reprezentantilor administratiei Bush intrebari dure.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.