Fortele politice din Irak au primit fara prea mult entuziasm noua strategie a presedintelui Bush. Pe fondul continuarii violentelor, trupele americane au capturat 6 cetateni iranieni, suspectati de intentii ostile la adresa coalitiei internationale.

Secretarul de stat Condoleezza Rice a avertizat ca Statele Unite nu vor ramane nepasatoare fata de asa-numita "agresiune regionala" a Iranului. Guvernul irakian, dominat de siiti, a anuntat ca nu se opune trimiterii unor noi trupe americane in Irak. Chiar si principalul partid sunnit, care respinge prezenta soldatilor americani in tara, a recunoscut totusi ca in prezent este nevoie de ei pentru a pune capat violentei.

Liderii celei de-a treia mari comunitati din Irak, kurzii, au protestat ferm, joi, fata de un raid al militarilor americani la un consulat iranian din orasul Irbil. Sase iranieni au fost arestati. Pentagonul a recunoscut operatiunea dar a sustinut ca imobilul nu avea statut diplomatic, deoarece infiintarea consulatului fusese autorizata doar de autoritatile din Kurdistan, nu si de cele de la Bagdad. Secretarul de stat Condoleezza Rice a afirmat ca Iranul si Siria, dar mai ales Iranul, "sunt angajate in activitati care pun in pericol" fortele americane.

Presedintele Bush facuse afirmatii si-milare la prezentarea noii strategii. Intrebata daca presedintele a incercat sa pregateasca tara pentru o confruntare armata cu Iranul, doamna Rice nu a exclus o asemenea optiune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.