21.500 de militari americani se vor alatura celor 132.000 prezenti, la care se adauga miliarde de dolari pentru reconstructie si locuri de munca

Presedintele George W. Bush a anuntat suplimentarea trupelor americane din Irak cu 21.500 de militari, recunoscand ca a fost o greseala sa nu desfasoare trupe suplimentare in aceasta tara mai devreme. Acest anunt vine pe fondul cresterii violentelor, mai ales interreligioase, in aceasta tara.

Seful Casei Albe a declarat ca va exercita presiuni suplimentare asupra autoritatilor irakiene pentru restabilirea ordinii la Bagdad si l-a avertizat pe premierul Nuri al-Maliki ca "angajamentul SUA nu este nelimitat". Bush a acuzat Siria si Iranul ca au permis utilizarea teritoriului lor de catre teroristi si insurgenti pentru a intra sau fugi din Irak, dar a promis ca va pune capat acestui lucru. Strategia pentru Irak include un buget de 6,8 miliarde de dolari, care sa acopere cheltuielile privind suplimentarea efectivelor militare si programul de reconstructie destinat stabilizarii tarii, au declarat oficiali americani.

Cele 6,8 miliarde de dolari se vor adauga proiectului de cheltuieli pe anul fiscal 2007, care va fi dezvaluit in februarie. Valoarea totala a cheltuielilor ar trebui sa ajunga la 100 miliarde de dolari, ceea ce va transforma 2007 in cel mai costisitor an din acest conflict.

Democratii resping planul presedintelui

Dupa anuntul lui Bush, legislatorii americani se pregateau ieri pentru o zi trepidanta de audieri, cu invitati de rang inalt, precum secretarul de stat Condoleezza Rice si ministrul apararii, Robert Gates. Congresmenii democrati au in vedere elaborarea unei rezolutii, fara forta legislativa, impotriva intaririi trupelor din Irak, ce ar urma sa fie depusa saptamana viitoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.