In localitatea Cosford, aflata in comitatul Shropshire din Marea Britanie, va fi inaugurat, la inceputul lunii februarie, un muzeu de exceptie. Este vorba de Muzeul Razboiului Rece, pentru a carui realizare s-au cheltuit 12,5 milioane de lire sterline (circa 24 de milioane de dolari).

Scopul acestui muzeu insolit este sa arate vizitatorilor cum s-au desfasurat ostilitatile, de suprafata si de culise, intre fostul bloc comunist si lumea occidentala, in perioada 1945-1991. Realizatorii acestuia au pus in practica o idee originala: in jurul obiectelor expuse, ei au creat si un "decor" adecvat.

Spre exemplu, linga o statuie-gigant a lui Lenin, au fost "puse in scena" si parte din strazile sau cladirile ce se aflau in apropierea acesteia. La fel s-a facut si cu o parte din Zidul Berlinului, linga care a fost realizat un decor asemanator zonei de la Poarta Brandenburg.

De asemenea, au mai fost expuse "incaperi" si piese de mobilier luate din fostele colhozuri sovietice. In muzeu si-au mai gasit locul si citeva papusi tipic rusesti (in marime naturala), dar si 17 bombardiere britanice, printre care cele reunite sub sintagma "3V": Vulcan, Victor si Valiant, care au efectuat diverse misiuni de spionaj dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Totodata, mai sint expuse obiecte ce evoca intimplari si evenimente care au marcat Razboiul Rece, cum ar fi criza americano-cubaneza din Golful Porcilor, dar si intrecerea continua dintre est si vest pentru cucerirea spatiului. Insa cea mai reprezentativa "relicva" a acestei perioade de trista amintire o constituie o masina Trabant, pusa pe un piedestal intr-o incapere speciala a muzeului.

Directorul acestuia, profesorul de istorie Michael Fopp, a spus ca acest exemplar (inca functionabil) a fost achizitionat cu doua mii de lire sterline (aproximativ patru mii de dolari), dupa ce au fost date mai multe anunturi pe Internet. Fopp este de parere ca Trabantul este cel mai semnificativ simbol al Razboiului Rece, pentru ca ilustreaza foarte bine prapastia dintre nivelul de viata occidental si mizeria fostului lagar comunist.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.