Trecerea la euro a adus in Slovenia si primele nemultumiri. Deja exista mai multe plangeri facute de consumatori nemultumiti ca preturile la multe produse s-au marit.

De saptamana viitoare, toate platile se vor face in euro, chiar daca preturile vor fi afisate si in moneda nationala pana la mijlocul acestui an.

Sefa Asociatiei consumatorilor sloveni, Breda Kutin, a declarat pentru BBC ca majoritatea plangerilor sunt legate de marirea preturilor in domeniul serviciilor - cafenele, frizerii sau parcari.

Bancile, de exemplu, si-au dublat comisioanele inca inainte de introducerea oficiala a monedei euro la 1 ianuarie 2007.

Problema si mai mare e ca, mai ales in sectorul utilitatilor publice, lipseste adevarata competitie, si aici guvernul ar trebui sa stabileasca reguli clare in privinta majorarii tarifelor.

In sectorul vanzarilor cu amanuntul, preturile nu s-au marit datorita competitiei.

Aproape 40% din lichiditatile in moneda nationala slovena au fost deja scoase din circulatie si inlocuite cu euro.

Slovenia este cea de a 13-a tara din Uniunea Europeana care adopta moneda euro si prima dintre cele 10 state foste comuniste care reuseste acest lucru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.