Parca am mai trait asa ceva iarna trecuta, cand neintelegerilor dintre Rusia si Ucraina privind pretul de livrare a gazelor naturale a lasat fara combustibil multe state ale UE, determinand ulterior Bruxelles-ul sa gandeasca o noua strategie energetica. Povestea parca s-ar repeta acum tot cu Moscova in rol principal, dar in compania Belarusului de aceasta data. Si nu este vorba de gaze, ci de petrol. In rest, scenariul ramane neschimbat in partile lui esentiale.

Dupa ce cu doua minute inainte ca 2007 sa-si intre in atributiuni, Rusia si Belarus reuseau, la capatul a mai multor saptamani de amenintari si avertismente, sa incheie un acord referitor la tariful de livrare a gazelor naturale, autoritatile de la Minsk au decis sa-si recupereze pierderile pe seama petrolului rusesc. In conflict au deja de suferit Germania si Polonia, care nu mai primesc, din noaptea de duminica spre luni, titei prin conducta Drujba, care tranziteaza teritoriul belarus. Reactia pietei mondiale a fost prompta, pretul barilului de petrol crescand cu 1,6 procente la bursa din New York. E adevarat, aceasta majorare a avut si alta cauza: zvonurile, tot mai insistente in pofida dezimintirilor oficiale, privind iminenta unui atac israelian asupra instalatiilor nucleare ale Iranului, un important exportator de "aur negru", membru OPEC.

Sistem de garantii

In Europa, Germania, care a preluat la 1 ianuarie 2007 presedintia semestriala a UE si care a facut din reglementarea dialogului energetic cu Moscova una din prioritatile sale, a evitat sa dramatizeze lucrurile, dar a cerut explicatii. Atat din partea Moscovei, cat si din partea autoritatilor de la Minsk. In plus, Ministerul german de Externe a anuntat ca autoritatile de la Berlin doresc ca viitorul acord Rusia - UE sa prevada un sistem clar de garantii vizand livrarile de resurse energetice din Rusia. Si uite asa, jocul periculos lansat de presedintele belarus Aleksandr Lukasenko face si jocurile europenilor, in defavoarea Rusiei. Este insa putin probabil ca acest "ajutor" venit de unde nimeni nu s-ar fi asteptat si nu ar fi dorit, din partea unui stat catalogat ultima dictatura a Europa, o adevarata pata pe obrazul Batranului continent, pozitia Celor 27 se va schimba in raporturile cu Minsk.

O actiune planificata

Moscova pare insa ca a invatat ceva in ultimul timp. Surse oficiale au declarat ca, pentru solutionarea tuturor neintelegerilor, se va adresa justitiei internationale. In plus, Rusia a acuzat Belarus ca sustrage ilegal petrol din oleductul Drujba, operatiune considerata dinainte planificata pentru discreditarea Moscovei in ochii opiniei publice internationale. "Pe acest fundal, compania Transneft a dispus sistarea livrarilor de petrol prin conducta Drujba spre Polonia si Germania", a explicat presedintele societatii, Semion Vainstok.

Cateva ore mai tarziu, agentiile ruse de presa au anutat ca o delegatie a guvernului belarus a plecat precipitat spre Moscova pentru negocieri privind petrolul. "Misiunea este condusa de prim vicepremierul Vladimir Naidunov", preciza un comunicat al Ministerului rus de Extene. Dar, vorba aceea, cand doi se cearta, al treilea castiga. Ucraina, al carei teritoriu este traversat de alte conducte de transport spre Europa a petrolului si gazelor naturale rusesti, s-a declarat dispusa sa mareasca tranzitul de titei rusesc. Aseara, nimeni nu stia care va fi deznadamantul acestui noi razboi energetic. Un lucru este cert: 2007 debuteaza pentru Rusia sub auspicii nu foarte placute.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.