Procesul celor sase locotenenti ai lui Saddam Hussein a fost reluat ieri la Bagdad, la noua zile dupa ce fostul dictator a fost spanzurat.

Cei sase, printre care si varul lui Saddam, Ali Chimistul, sunt acuzati de masacrul impotriva kurzilor din Anfal.

Campania sangeroasa a inceput in 1988 si s-a soldat cu uciderea a 180.000 de oameni, majoritatea fiind ucisa prin gazare. Prima audiere dupa executarea lui Saddam nu a fost lipsita de incidente. Judecatorul a fost nevoit sa ii taie microfonul lui Ali Chimistul, in momentul in care acesta a inceput sa citeasca din Coran in memoria fostului sau comandant, Saddam Hussein.

Ali Chimicul este principalul acuzat in procesul privind masacrul de la Anfal, fiind considerat creierul intregii campanii militare. Impotriva lui Ali Chimistul a fost formulata, de altfel, acuzatia de genocid, pentru care risca pedeapsa cu moartea. Comunitatea kurda din Irak regreta ca Saddam Hussein a fost condamnat numai pentru masacrul asupra siitilor din Dujail si spera ca locotenentii fostului dictator vor avea acceasi soarta.

Presiunile asupra guvernului irakian pentru a elimina pedeapsa cu moartea sunt insa din ce in ce mai mari, mai ales ca modul in care a fost executat Saddam Hussein este din ce in ce mai criticat. Avocatii fostului dictator vor da in judecata autoritatile irakiene la Curtea Internationala de Justitie pentru abuzuri comise asupra fostului presedinte inainte si dupa ce a fost executat. De asemenea, avocatii au expediat o cerere Pentagonului in care cer ca ceilalti doi condamnati la moarte, fratele fostului dictator si fostul presedinte al Tribunalului revolutionar irakian, sa nu fie predati autoritatilor de la Bagdad pana la finalizarea anchetei privind executia lui Saddam.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.