De pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam au disparut vineri dimineata pietre pretioase in valoare totala de peste 100 milioane de dolari. Jaful este cel mai mare de acest fel din istorie. Hotii, despre a caror identitate sau nationalitate nu se stie deocamdata nimic, s-au deghizat in lucratori ai companiei KLM, au patruns pe platforma pe care se afla vehiculul plin cu pietre pretioase si bani, au amenintat personalul de securitate cu armele si, fara sa scoata un cuvant sau sa raneasca pe cineva, au plecat cu camionul respectiv, in vazul a sute de oameni.

Ulterior, vehiculul gol a fost gasit in apropierea orasului Hoofddorp, de langa capitala Olandei. "Vineri, putin dupa ora zece, am fost anuntat ca bijuteriile au fost furate. Totul a fost de o simplitate si o eficienta uimitoare", a declarat cotidianului britanic "The Guardian" un reprezentant al politiei de pe Aeroportul Schiphol. "Sa nu va imaginati insa ca hotii s-au trezit de dimineata si s-au gandit sa dea spargerea. Actiunea a fost probabil pregatita minutios cu luni de zile inainte", a adaugat el.

Reprezentantul politiei a mai explicat ca intrucat diamantele sunt extrem de usoare ele sunt de regula transportate in containere foarte grele, tocmai pentru a descuraja furtul. Bijuteriile veneau de la un targ organizat in Austin, Texas si urmau sa ajunga in diferite locuri din Europa, cea mai mare parte la Antwerp, in Belgia. Politia a anuntat ca hotilor le va fi foarte greu sa vanda pietrele pretioase fara sa fie prinsi. Un bijutier londonez care in urma jafului a pierdut diamante in valoare de aproape trei milioane de dolari, a explicat ca toate pietrele sunt marcate cu laserul. Chiar daca hotii le vor taia inainte sa le comercializeze, marcajul facut nu dispare.

Si Sophia Loren a fost jefuita

Peter Scott, cel care a furat trei coliere apartinand celebrei Sohia Loren (foto) in anii '60, povesteste ca i-a fost foarte greu sa vanda pietrele pretioase. "Cele trei coliere valorau in jur de 3,8 milioane de dolari", a declarat el cotidianului britanic "The Guradian". "Ca sa "scap" de diamante, safire, rubine si smaralde fara sa fiu prins, am fost nevoit sa demontez pietrele. Astfel, din cele aproape 4 milioane cat valorau, nu m-am ales decat cu 57.000 de dolari".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.