Uniunea Europeana este indulgenta cu unele traditi impamintenite. O dispensa motivata de traditie ar mai putea salva porcul autohton de la moartea prin impuscare.

Citeva state membre au primit dezlegare de la Uniunea Europeana sa continue practicarea obiceiurilor vechi in pofida regulilor comunitare stricte de igiena, de protectie a animalelor sau impotriva discriminarilor de orice fel. Corida spaniola, interdictia femeilor de a urca pe Muntele Athos, vinatoarea de cintezoi practicata de maltezi sau gulasul tiganesc preparat de cehi sint numai citeva dintre dispensele obtinute de tarile UE care au scos in fata argumentul traditiei. Intrarea in Europa a avut un impact puternic asupra identitatii nationale a statelor membre si nici Romania nu va scapa de influentele comunitare. Multe dintre cutumele locale vor disparea sau vor deveni ilegale, insa legislatia UE este flexibila cind vine vorba despre recunoasterea "dreptului la diversitate" si admite faptul ca orice popor poate contribui la patrimoniul valorilor europene.

Integrarea lui Ghita

Kelemen Attila, euroobservator si deputat UDMR de Mures, se opune ideii de a renunta la sacrificarea traditionala a porcilor. "Nu pot sa concep ca taiatul porcului este o asa mare crima si nu pot sa concep satul romanesc si unguresc din Transilvania, la Craciun si inainte de acesta, fara guitatul porcului", spune Attila. El crede ca Romania ar trebui sa explice Uniunii Europene care este importanta acestei traditii si s-o convinga sa se abata de la reguli, tot asa cum au facut-o si ibericii, cind s-a pus problema interzicerii coridelor.

"Romanii nu trebuie sa fie yesmenii Europei", adauga parlamentarul. In viziunea europenilor insa, nu orice traditii cu care un popor se identifica merita sa fie pastrate. In cel mai bun caz, unele obiceiuri care nu respecta normele de igiena sau de securitate impuse de UE trebuie aduse la zi. Un astfel de exemplu este cel al celor aproximativ 60.000 de cazane de tuica de pe plaiuri mioritice, care risca sa se imputineze daca proprietarii lor nu vor obtine autorizatii de functionare.

Abateri gastronomice

Cind Uniunea Europeana si-a bagat nasul in oalele cehilor si le-a atras atentia asupra modului de preparare a gulasului tiganesc, acestia au luat pozitie si au obtinut permisiunea de a lasa preparatul peste noapte pentru a capata un plus de savoare, desi regulile europene interzic servirea unei mincari dupa mai mult de trei ore de la gatirea ei, relateaza BBC News. Site-ul britanic precizeaza ca aceste reguli se refera in principal la cantine si la spitale, iar in unele locuri ele sint aplicate si pentru restaurante. O problema asemanatoare intimpina si scotienii.

Prin vocea parlamentarului european Ian Hudghton, reprezentant al Partidului National Scotian, au acuzat recent guvernul Marii Britanii ca nu a cerut Comisiei Europene exceptarea de la normele de igiena alimentara a uneia dintre mincarurile preferate in Scotia. Conform noilor directive, aceasta nu poate fi preparata decit din carne lasata la afumat mai putin de sase zile, in vreme ce gustul traditional presupune cam trei saptamini de afumat. "Am aflat de la Comisie ca normele UE dau statelor membre posibilitatea sa ceara anumite exceptii care sa permita continuarea unor metode traditionale de prelucrare a carnii, iar Marea Britanie nu a cerut o astfel de exceptie", declara acuzator parlamentarul scotian in aceasta toamna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.