Presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a respins sambata formula de solutionare a conflictului transnistrean propusa de Rusia, care prevede federalizarea Republicii Moldova, transmite Mediafax.

Vladimir Voronin s-a referit si la divergentele aparute intre Administratia sa si Rusia. "Nu este vorba despre tensiuni, ci despre o situatie preelectorala. Este un fapt de netagaduit ca anumite forte politice si de alta natura din Moscova ii sprijina pe adversarii nostri", a declarat presedintele Voronin. Liderul comunistilor moldoveni a respins sambata planul propus anii trecuti de Moscova privind rezolvarea crizei transnistrene, plan care sub denumirea "memorandumului Kozak" prevedea transformarea Republicii Moldova intr-un stat federal, in care Transnistria sa fie unul dintre teritoriile constitutive.

"In mod categoric, memorandumul Kozak este inacceptabil, pentru ca nu garanteaza integritatea teritoriala a tarii mele", a declarat Voronin. "Ideea federalizarii este un truc, pentru a permite Transnistriei sa paraseasca aceasta federatie si sa-si proclame independenta", a adaugat presedintele moldovean.

Aceste declaratii ale lui Vladimir Voronin reprezinta o schimbare majora a pozitiei sale fata de Moscova: in anii 2002-2004, pe cand el beneficia de sprijinul declarat al Rusiei, Vladimir Voronin facea presiuni uriase pentru acceptarea la Chisinau a planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova, iar "memorandumul Kozak" a fost respins numai datorita presiunilor societatii civile basarabene, coagulate de Partidul Popular Crestin Democrat. Acum, Vladimir Voronin se declara ferm impotriva planului de federalizare a Moldovei pe care l-a sustinut la fel de ferm cu doi ani in urma, in contextul in care in prezent, cu cateva saptamani inainte de alegerile parlamentare din Basarabia, comunistul Voronin nu mai are sprijinul Moscovei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.