Libia va ridica o statuie a lui Saddam Hussein alaturi de cea a unui erou national. Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, critica momentul in care a fost executat Saddam Hussein.

Colac peste pupaza, George W. Bush dezaproba modul in care a fost executat Saddam Hussein. La o saptamana de la executia lui Saddam, ajunsa in mass-media mai mult pe cai neoficiale, toate reactiile arata ca americanii nu au scapat de ceea ce se temeau mai tare: l-au transformat pe dictatorul irakian in martir.

Libia va ridica o statuie a lui Saddam Hussein alaturi de cea a unui erou national spanzurat in 1931 pentru ca a condus rezistenta libiana impotriva ocupatiei italiene. "Comitetele revolutionare au decis sa ridice o statuie a lui Saddam Hussein alaturi de cea a lui Omar Mukhtar", se arata intr-un comunicat oficial al guvernului de la Tripoli, citat de Reuters. Decizia vine dupa ce Libia a decretat trei zile de doliu national dupa moartea lui Saddam si a anulat festivitatile publice cu ocazia sarbatorii Eid. Liderul libian Muammar Kadhafi declarase cu o zi inainte de spanzurarea lui Saddam Hussein ca fostul presedinte irakian a fost un prizonier de razboi care trebuie judecat de reprezentantii ocupatiei din Irak, Statele Unite si Marea Britanie.

Egiptul critica momentul executiei

Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a criticat executarea dictatorului irakian in timpul sarbatorii musulmane Eid-ul-Adha, considerand "rusinoasa" transformarea fostului lider irakian intr-un martir, informeaza AFP. "Nimeni nu va uita circumstantele in care a fost executat Saddam Hussein. L-au transformat intr-un martir", este de parere presedintele Egiptului. "I-am adresat un mesaj presedintelui George W. Bush pentru a-l sfatui sa nu permita executia in prima zi a sarbatorii Eid-ul-Adha, pentru ca l-ar transforma intr-un martir", a adaugat liderul de la Cairo. "Este rusinos si dureros. Nu imi vine sa cred", a continuat Mubarak. "Nu spun daca trebuia sau nu condamnat. Probabil trebuia condamnat de un tribunal international. Dar de ce trebuia executat cand oamenii se pregateau de rugaciune?", a intrebat presedintele Egiptului.

Bush critica modul executiei

Surprinzator, presedintele american George W. Bush a declarat ca executia lui Saddam Hussein ar fi trebuit sa aiba loc intr-un "mod mult mai demn". "Ne asteptam sa aiba loc o ancheta completa in privinta a ceea ce s-a intamplat acolo", a declarat Bush intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, cancelarul german. Bush a subliniat insa ca fostul lider irakian a avut parte de un proces corect, spre deosebire de victimele sale, dupa cum relateaza Reuters. Bush a declarat ca nu regreta faptul ca Saddam a fost condamnat la moarte dupa ce un tribunal irakian l-a gasit vinovat de crime impotriva umanitatii si a salutat decizia premierului Nuri al-Maliki de a ancheta modul in care executia a avut loc.

"As fi vrut, desigur, ca executia sa fi avut loc intr-un mod mult mai demn. Dar totusi, Saddam a avut parte de un proces corect", a subliniat Bush. "Miile de persoane ucise de el nu au avut parte de asa ceva", a adaugat liderul american.

Oficiali de la Casa Alba declarasera ca Bush nu a vazut inregistrarea video a executiei, dar ca a fost informat despre aceste incidente. Armata americana a insistat ca nu a avut niciun rol in punerea in aplicare a executiei si ca ar fi procedat diferit.

Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel nu a facut nicio referire la executia lui Saddam, dupa intalnirea cu Bush, adoptand o pozitie moderata, spre deosebire de predecesorul sau, Gerhard Schroeder, un virulent critic al invadarii Irakului in 2003.

"Desi Germania nu are militari mobilizati in Irak, avem interesul de a vedea Irakul dezvoltandu-se intr-un mod pasnic, fara ca oamenii sa se mai teama pentru vietile lor", a declarat ea. Executia lui Saddam a provocat valuri de reactii, ce au prins administratia americana in plin efort de a initia o noua strategie pentru razboiul din Irak, in care si-au pierdut viata peste 3.000 de militari americani. Noua strategie pentru Irak va fi prezentata saptamana viitoare, dupa cum a promis chiar presedintele american.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.