Presedintele SUA, George W. Bush, se pregateste sa anunte trimiterea catorva mii de militari suplimentari in Irak in cadrul noii sale strategii pentru aceasta tara, scrie ieri presa americana, relateaza AFP.

Cifra efectivelor suplimentare variaza insa mult, intre 9.000 si 40.000 de militari, potrivit mass-media, care vor intari randurile celor 130.000 de soldati americani aflati in prezent in Irak. Democratii urmau sa preia oficial ieri controlul Congresului SUA, insa nu a fost fixata nicio data pentru discursul presedintelui american cu privire la Irak, un discurs foarte asteptat dupa luni de dezbateri intense in legatura cu modul de a corecta o politica care nu a reusit sa aduca pacea in aceasta tara.

Marile canale de televiziune americane au estimat ca presedintele Bush nu s-a oprit la o decizie finala. Insa anumite surse din media locale au afirmat ca anuntul s-ar putea sa intervina saptamana viitoare. Astfel, CBS News, care citeaza surse militare americane, a afirmat ca presedintele George W. Bush se pregateste sa anunte trimiterea a circa 9.000 de militari in Irak, 11.000 de soldati suplimentari ramanand in alerta in Kuweit si pe teritoriul SUA. Doua brigazi de circa 7.500 de oameni vor fi afectate fortelor de la Bagdad, in timp ce 1.500 de puscasi marini vor fi trimisi in provincia sunita Al-Anbar, potrivit CBS.

O alta brigada se va afla in stand by in Kuweit, iar alte doua brigazi se vor afla de asemenea in stare de asteptare in SUA, potrivit aceleiasi surse. La randul sau, CNN a anuntat ca presedintele Bush incerca sa trimita intre 20.000 si 40.000 de militari suplimentari si ca anuntul ar putea fi facut la inceputul saptamanii viitoare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.