Fostul presedinte Gerald Ford, considerat omul care a permis reconcilierea unei tari traumatizate de razboiul din Vietnam si scandalul Watergate, a fost inmormantat miercuri in orasul sau natal, Grand Rapids, relateaza AFP.

Toate acestea ne amintesc si de faptul ca fostul presedinte american Gerald Ford si sotia sa, Betty, au vizitat Romania la invitatia lui Nicolae Ceausescu, in perioada 2-3 august 1975. Ei au vizitat Bucurestiul si Sinaia, fiind intampinati calduros, "ca o expresie a aprecierii poporului roman fata de prietenul sau, poporul american", potrivit unui comunicat comun semnat de Ceausescu si Ford si publicat la 3 august 1975, la Sinaia.

Ford si Ceausescu au discutat despre stadiul relatiilor dintre cele doua tari, precum si despre mai multe probleme internationale de interes comun. "Cei doi presedinti au notat cu satisfactie faptul ca relatiile bilaterale din domeniile politic, economic, stiintific, cultural si alte arii de interes s-au dezvoltat si diversificat in ultimii ani in spiritul principiilor inscrise in Declaratia Comuna semnata la Washington la 5 decembrie 1973", potrivit textului. Cei doi presedinti au salutat "cu profunda satisfactie" incheierea acordului comercial dintre Republica Socialista Romania si Statele Unite, care a intrat in vigoare la 3 august 1975. Ei au decis sa inceapa negocierile pentru un acord pe termen lung de colaborare economica, industriala si tehnica, precum si in domeniul agriculturii.

S-au discutat si posibilitatile unui acord bilateral maritim. Ceausescu si Ford exploreaza posibilitatile unei coo-perari in domeniul energiei, inclusiv a celei nucleare. Cei doi au luat nota ca, in spiritul declaratiei din 1973, "mai multe probleme umanitare au fost rezolvate" si au decis sa actioneze in acest domeniu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.