Procesul controversat, executarea rapida a pedepsei si difuzarea imaginilor prezentindu-l pe fostul presedinte irakian au provocat dezgustul Europei, furia lumii arabe si o escaladare a violentelor sectare in Irak

"Acesta este sfirsitul vietii mele. Dar mi-am inceput viata ca luptator si ca militant politic, deci moartea nu ma sperie", a fost una dintre ultimele replici rostite de Saddam in drumul spre esafod. Executia a avut loc pe 30 decembrie, la ora 5 dimineata, ora Bucurestiului, intr-o cladire militara din Bagdad, unde au fost executati multi dintre opozantii regimului condus de Saddam Hussein. Simptomatic pentru violentele sectare din Irak, unele dintre persoanele care au asistat la executie au inceput sa scandeze numele clericului siit Mohammed al-Bakr Sadr, ucis de catre agentii regimului lui Saddam Hussein.

Cum se creeaza un erou…

Filmata cu ajutorul unui telefon mobil, executia lui Saddam s-a propagat pe Internet cu mare viteza, inregistrind un numar-record de vizualizari, cu riscul de a-l transforma pe fostul dictator intr-un erou precum Che Guevara. De altfel, deputatul britanic George Galloway considera ca difuzarea imaginilor va fi cea mai mare greseala politica de dupa difuzarea fotografiilor lui Che Guevara, executat in 1967, in Bolivia, cu complicitatea Statelor Unite.

Cotidianul spaniol "El Mundo" a remarcat asemanarea morbida cu transmiterea imaginilor prezentind executia lui Nicolae Ceausescu, in decembrie 1989. Guvernul irakian a anuntat luni ca va declansa o ancheta pentru a stabili circumstantele in care garzile irakiene au primit permisiunea de a filma evenimentul si de a face glume pe seama sa. Posturile americane de televiziune au difuzat doar fragmente din inregistrarea executiei, deoarece in saptamina care a premers evenimentul, televiziunile si-au stabilit de comun acord politica editoriala, in cazul aparitiei unor asemenea imagini.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.