Gerald Ford i-a desfiintat pe Bush, Cheney si Rumsfeld inainte de moarte. Funeraliile presedintelui american, un critic al razboiului din Irak, au loc astazi

Oficialii americani au celebrat, ieri dimineata, la Washington, funeraliile celui de-al 38-lea presedinte al SUA, Gerald Ford, care s-a stins din viata martea trecuta, la varsta de 93 de ani. Corpul neinsufletit a fost transportat la Catedrala nationala, dupa ce a fost expus, incepand de sambata, in Rotonda Capitoliului. Presedintele George W. Bush si sotia sa, Laura, s-au recules, ieri, cateva momente langa cosciugul celui de al carui nume sunt legate multe dintre cele mai zbuciumate momente din istoria moderna a Americii. Alti doi lideri ai Casei Albe, George Bush senior si succesorul sau, Bill Clinton, au fost de asemenea prezenti, sa omagieze memoria celui decedat. Fostul presedinte va fi inmormantat, azi, la Michigan.

Gerald Ford a criticat dur politica Administratiei Bush pentru invazia americana si razboiul din Irak. El si-a exprimat opiniile in 2004, intr-un interviu de patru ore acordat celebrului ziarist al Afacerii Watergate, Bob Woodward si inregistrat cu conditia de a fi dat publicitatii numai dupa moartea sa. Ford spune clar ca razboiul din Irak nu era justificat. In interviul din Washington Post, fostul lider de la Casa Alba se afla in dezacord si cu justificarile actualului presedinte in legatura cu invadarea Irakului si afirma ca el ar fi insistat asupra unor alternative, cum ar fi sanctiunile.

Gerald Ford s-a aratat critic nu numai la adresa presedintelui George W. Bush, ci si la aceea a vicepresedintelui Richard Cheney si a fostului ministru al Apararii Donald Rumsfeld, de altfel fosti colaboratori de-ai sai. Ford a apreciat ca Bush a gresit mizand pe presupunerile ca Saddam Hussein ar fi in posesia unor arme de distrugere in masa si ca interventia din Irak se indreapta spre un esec total. Pe site-ul ZIUA, www.ziua.ro, puteti asculta de la sursa interviul cu fostul presedinte american Gerald Ford.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.