Un student la horticultura, un informatician, un constructor si un fost ofiter de credite formeaza valul de imigranti romani de care se temea Marea Britanie

Masuri drastice antiimigratie

Informatia privind pe cei patru romani care "au invadat" Marea Britanie a fost furnizata de cotidianul englez "Daily Mirror". Acesta explica fenomenul prin impunerea restrictiilor pe piata britanica a muncii si instituirea unor amenzi de 1.000 de lire sterline pentru imigrantii care lucreaza fara permis si de 5.000 de lire pentru firmele angajatoare. Cu toate acestea, cotidianul britanic mentioneaza ca urmatoarele zile vor fi mult mai "aglomerate", firmele de transport aerian si rutier avind rezervate toate locurile pina 15 ianuarie.

Cultura romaneasca a mitei si a coruptiei

"UE va oferi Romaniei 30 de miliarde de euro in urmatorii sapte ani, pentru a reface infrastructura deficitara a tarii. Se asteapta insa ca mare parte a acestor fonduri sa se piarda din cauza culturii romanesti a mitei si a coruptiei", titreaza "The Sun" in editia electronica de pe 1 ianuarie. Tabloidul britanic avertizeaza ca mai mult de 300.000 de imigranti sint asteptati in Marea Britanie, la acestia adaugindu-se persoane din state nemembre UE, care obtin pasapoarte bulgaresti false, la pretul de 700 de euro.

De altfel, primii imigranti romani, carora li s-a refuzat in mod repetat accesul in Marea Britanie, s-au imbarcat in cursele spre Londra incepind chiar de pe 1 ianuarie. "E fantastic sa poti sa te sui in avion in sfirsit. Am fost refuzat de tei ori. Ambasada nici nu crede ca m-as mai intoarce o data", a declarat pentru "The Sun" unul dintre imigrantii romani.

UE pune frina extinderii

Romania si Bulgaria, de departe cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, vor trebui sa depuna eforturi pentru a recupera intirzierea economica si sociala care le desparte de ceilalti membri, comenteaza AFP. PIB-ul pe cap de locuitor in Romania si Bulgaria a fost in 2005 numai 34%, respectiv 33% din media europeana (ca putere de cumparare), potrivit Oficiului de Statistica Eurostat.

Cele doua state ramin sub supravegherea stricta a Bruxelles-ului in mai multe domenii, unde lacunele persista - sistemul judiciar, gestionarea fondurilor europene si securitatea alimentara, iar pentru Bulgaria si securitatea aeriana. Ar putea fi impuse si unele sanctiuni, de exemplu nerecunoasterea deciziilor justitiei bulgare sau romane, precizeaza AFP.

Cetateni de mina a doua

"Coruptia, incompetenta si lipsa infrastructurii vor ramine obstacole in calea luptei cu saracia, in special in zonele rurale. Cetatenii romani si bulgari nu se vor bucura nici macar de aceleasi drepturi cu europenii, majoritatea statelor membre UE restrictionindu-le accesul pe piata muncii", remarca "Financial Times". Guvernele de la Bucuresti si Sofia vor trebui sa prezinte beneficiile aderarii, in caz contrar urmind sa se confrunte cu tendinte nationaliste precum cele din Polonia si Slovacia, avertizeaza "The Guardian".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.