Farfurii sparte, lenjerie galbena sau apa aruncata pe fereastra, banuti in buzunar, sarutari sub crengute de vasc… sunt doar cateva dintre cele mai ciudate traditii pe care diverse popoare le respecta cu sfintenie in noaptea de Revelion. Se spune ca majoritatea acestor obiceiuri le deschid celor care vor petrece in aceasta noapte calea spre un nou an plin de noroc si de realizari.

La Casa Alba nu va fi sarbatoare pentru ca George W. Bush isi va petrece revelionul la ranch-ul sau din Texas. Potrivit Associated Press purtatorul sau de cuvant a divulgat ca presedintele SUA doreste sa stea mai mult timp cu Prima Doamna, Laura Bush, care se afla in convalescenta dupa recenta interventie chirurgicala la care a fost supusa. Din tabloul de familie vor lipsi, insa, cele doua fiice gemene ale presedintelui. Mare impatimit de fotbal american Gerorge W Bush nu va rata Super Bowl-ul in care joaca tocmai echipa sa favorita, Texas Longhorns. In noaptea de Revelion presedintele SUA se va delecta cu cateva specialitati favorite cum ar fi tamales, legume gratinate, salata cu grapefruite si mozzarella sau prajitura cu ciocolata.

La Kremlin, preseditele Putin va petrece alaturi de familie si de colaboratorii sai apropiati. Nu vor lipsi delicatesele care au facut faimoasa Rusia peste hotare, icrele negre, vodka si placintele cu ciuperci. Dincolo de zidurile impenetrabile, in Piata Rosie multime de rusi vor fi prezenti pentru un Revelion sub lumina stelelor, pentru a canta alaturi de formatii favorite intr-un concert maraton care se va desfasura in mijlocul unui veritabil parc de distractii special construit pentru aceasta ocazie.

In Italia, la Roma, a devenit deja o traditie ca presedintele republicii si membrii guvernului sa astepte sosirea noului an in Piazza del Quirinale unde se va desfasura un concert de muzica clasica, incluzand bijuterii ale operei italiene, coruri si arii celebre. Aceasta in timp ce la Fontana Di Trevi mii de indragostiti se vor aduna pentru a pecetlui cu un tandru sarut venirea anului nou.

Parisul este in noaptea de Revelion... pardon, Reveillon, ca doar ei l-au inventat, o feerie de lumina si culoare. Fie ca petrec in cluburi exclusiviste, intr-un castel medieval de pe valea Loirei, pe Champs Elysees sau intr-o croaziera pe Sena, francezii dau tonul la distractiile cu staif. Cei mai originali merg in Pirinei pentru a participa la procesiunea anuala a culesului de struguri... acestia, aproape stafiditi, produc un vin excelent, dulce si foarte aromat.

Pentru chinezi, venirea noului an trebuie intampinata alaturi de cei dragi, caci este un timp dedicat reunirii familiei si intaririi relatiilor. Initial, in ajunul anului nou avea loc o ceremonie religioasa, in cinstea zeilor protectori ai gospodariei si stramosilor. Prin intermediul acestui ritual, toti membrii familiei, vii si morti, luau parte la sarbatoarea anuala. Azi chinezii inca se mai pregatesc de noul an umpland masa cu opt feluri de fructe uscate, portocale si ... o varianta proprie a placintelor cu ravase.

La Londra, oamenii se strang in piata Trafalgar asteptand ca marele ceas, numit Big Ben sa anunte miezul noptii si sa dea astfel semnalul inceperii petrecerii. Potrivit obiceiului cei adunati in piata incep numaratoarea inversa incepand cu "Zece", "Noua", "Opt"...si oprindu-se la ""Unu". Apoi, toti tac, si mai marele Ben anunta printr-un scrasnet de fiare si roti dintate ca s-a trecut in noul an. Aproape instantaneu focurile de artificii izbucnesc de pe cheiurile Tamisei.

Brazilienii nu stiu ce e frigul si plictiseala. Este o maxima valabila pentru orice zi a anului, dar de revelion parca atmosfera este mai fierbinte si mai vesela ca oricand. Peste tot nu se aud decat ritmuri latino-tropicale. Cei din Rio se aduna nu in piete ci pe... plaja. La Copacabana, cea udata de valurile Atlanticului va fi udata si de valuri de sampanie sub luminile multicolore ale focurilor de artificii.
Festivalul de Anul Nou din India este numit Diwali si este un festival al luminilor. El este sarbatorit in mod diferit in multe zone din India. Pentru hindusii din nord, Diwali reprezinta sfarsitul unui an si inceputul altuia. In aceasta perioada in fiecare oras si sat mii de beculete sunt aprinse iar casele sunt decorate cu lampi mici cu gaz, denumite diwa. Conform traditiei, acestea alunga spiritele rele si le aduc inapoi pe cele bune. Oamenii incearca sa termine tot ceea ce au de facut, deoarece Diwali marcheaza sfarsitul anului.

Este un nou inceput, cand toata lumea daruieste cadouri sau felicitari si uita de toate certurile din timpul anului. Tot in aceasta perioada este sarbatorita si zeita sanatatii si a bogatiei, Lakshmi, cand lampi mici sunt aprinse pentru a-i arata calea spre casa, astfel incat ea sa poata binecuvanta si sa aduca noroc in case. In templuri, imaginile zeilor sunt impodobite cu flori, iar la picioarele statuilor zeilor lor se aseaza fructe, in semn de puja ofranda. In Kerala, partea de sud a Indiei, mamele pun mancare, flori si mici cadouri pe o tava. In dimineata noului an, copiii trebuie sa tina ochii inchisi, pana cand sunt condusi la tava.

In Sri Lanka, Anul Nou se sarbatoreste pe data de 13 sau 14 aprilie, deoarece in aceasta zona se foloseste calendarul Hindu. Cu cateva zile inaintea Anului Nou, toata lumea isi curata casa, unii dintre ei chiar si-o picteaza, si pregatesc diferite dulciuri pe care le vor servi in noaptea de Revelion. Inainte de aceasta noapte, nimeni nu gateste si nici o lumina sau foc nu arde. Ei isi viziteaza prietenii si rudele in aceasta perioada. Primul fel de mancare pe care ei il mananca lapte cu orez, care este gatit de catre barbatul familiei. Cei din Sri Lanka au o traditie interesanta. Ei se joaca diferite jocuri, printre care si unul traditional numit Gudu, un joc similar cu cricket-ul sau basseball-ul, dar diferenta este ca ei folosesc un bat mai mic.

De Anul Nou, fiecare familie din Bolivia face o papusa din lemn, pe care o agata de usa pentru a avea noroc in noul an, iar fermierii din Belgia obisnuiesc sa le ureze animalelor "La multi ani" pentru a le merge bine in gospodarie tot anul. Femeile din Mexic care vor sa-si gaseasca "jumatatea" in noul an poarta lenjerie de culoare rosie. Cei din Spania obisnuiesc ca, la miezul noptii, exact la cumpana dintre ani, sa manance 12 boabe de struguri, cate una pentru fiecare bataie a ceasului. Cele 12 boabe simbolizeaza lunile anului si se spune ca aduc noroc si realizari in noul an.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.