Din Somalia se relateza ca militiile islamiste care au incercat sa preia puterea au abandonat capitala Mogadishu, iar fortele guvernamentale impreuna cu trupele etiopiene se apropie de oras

Guvernul sustine ca, inainte de a parasi capitala tarii, islamistii au distribuit armament populatiei civile, promitand ca se vor reintoarce in capitala in urmatoarele ore.

Militiile proguvernamentale somaleze au capturat cateva importante cladiri guvernamentale, inclusiv fostul castel prezidential din Mogadishu, sustine un purtator de cuvant ale aliantei nationale somaleze. In Mogadishu domneste haosul. Strazile rasuna de focuri de arma iar cladirile care apartin islamistilor sunt pradate. Conflictul dureaza de noua zile, lasand in urma, pe strazile orasului, sute de victime, magazine devastate si case incendiate.

Dupa cum a declarat la BBC Ali Saes Omar, director al centrului pentru pace si democratie in Mogadishu, situatia e pe punctul de a scapa de sub control. "Poti vedea arme peste tot in Mogadishu, situatia este haotica si toti incearca sa-si apere familia si bunurile si proprietatile", spune Ali Saes Omar. "De aceea s-au inchis toate centrele comerciale si afacerile pentru ca oamenii se tem de hoti si bandele inarmate care i-ar putea talhari."

"Se mai spune, de asemenea, ca in mai multe cartiere din Moghadishu, mai ales in nordul orasului, unele clanuri au inceput sa se lupte intre ele, se spune ca multi civili au fost ucisi in luptele de strada", spune directorul centrului pentru pace si democratie in Mogadishu. "Se pot auzi, de fapt, impuscaturile, iar populatia este in stare de soc."

Conflictul s-a redeschis pe 20 decembrie dupa ce fortele militare islamiste au amenintat ca vor lansa un atac daca Etiopia va refuza sa-si retraga militarii din Somalia.

Prezenta militara etiopiana in apropierea capitalei somaleze este sustinuta de Statele Unite. Uniunea Africana si Liga Araba au spus, insa, o conditie a pacii ar fi retragerea militarilor straini, cerand, pe de alta parte, si trupelor rivale din Somalia sa respecte armistitiul. La randul lor, liderii Organizatiei Conferintei Islamice au avertizat asupra faptului ca luptele ar putea inrautati tragedia umanitara care s-a declansat in regiune.

Purtatorul de cuvant interimar al guevrnului somalez a afirmat, conform agentiilor internationale de presa, ca guvernul a declarat stare de necesitate dupa ce a ajuns sa detina Controlul a 95 la suta din oras. De asemenea, militiile loiale guvernului au preluat controlul portului si aeroportului international dupa ce islamistii au parasit zona in aceasta dimineata.

Somalia este sfasiata de lupte secesioniste din 1991, imediat dupa inlaturarea dictatorului Mohamad Siad Barre. Miercuri consiliul de securitate ONU a esuat in incercarea de a obtine consensul in incercarea de a adopta o declaratie prin care cerea retragerea trupelor srtaine din somalia si sfarsitul operatiunilor mlitare. Era a doua incercare de vot pentru aceasta declaratie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.