Trei oficiali din Slovacia, Cehia si Ungaria ne impartasesc din experienta tarilor lor dupa intrarea in UE

Romania si Bulgaria vor fi, pana la incheierea "pauzei de reflectie", luata de Europa, ultimele doua tari care au prins trenul integrarii, dupa ce l-au pierdut in 2004. Atunci, ne-am uitat cu jind la tarile premiante, 10 la numar, care isi facusera temele mai bine si mai repede decat noi. La doi ani de la integrarea lor, si in pragul integrarii noastre, ziarul "Adevarul" a dorit sa afle cum au trait aceasta experienta cateva din tarile primului val de aderare, daca sperantele postaderare s-au implinit si daca au existat si dezamagiri. Am intrebat, de asemenea, cu ce cred mai tinerele membre UE ca va contribui Romania la zestrea comunitara si, mai ales, daca ne pot impartasi cateva dintre erorile lor, pentru ca noi sa nu le repetam.
Aport romanesc: siguranta regionala, valori culturale, atractii turistice

In cazul Romaniei, un aport insemnat il reprezinta "potentialul de crestere deosebit de mare de care care vor profita si partenerii din Uniune", spune, de pilda, Jan Soth, ambasadorul Republicii Slovacia, la Bucuresti. Si pentru ca nu numai circulatia marfurilor si investitiile sunt importante, ci si circulatia ideilor, a valorilor culturale si a cunostintelor stiintifice conteaza, Romania are ce oferi Europei si in aceasta directie, crede diplomatul. In al treilea, dar nu si in ultimul rand, aderarea noastra la UE "extinde si intareste securitatea europeana".

Ordinea apare inversa in enumerarea atuurilor Romaniei de catre ambasadorul Republicii Cehia, la Bucuresti, Petr Dokladal. Diplomatul pune in prim-plan aportul nostru la siguranta regionala, Romania avand sansa de a deveni "o pietricica importanta in mozaicul relatiilor transatlantice intre Europa si SUA". Ideile noi si aportul cultural sunt, pentru cehi, o alta contributie romaneasca importanta la patrimoniul comun.

Dinspre Budapesta, atuul cel mai important al Romaniei se vede un pic diferit: o piata de 22 de milioane de consumatori pe care UE se va grabi sa o cucereasca. Romania are insa si altele de oferit, crede Argyelan Gyorgy, consilier 1 la Ambasada Ungariei la Bucuresti. Atractiile turistice, mai putin cunoscute in vestul european, ar putea fi un aport de prima mana, cu conditia sa fie imbunatatite serviciile din domeniu.

Castiguri dupa aderare: cultura muncii, crestere economica, prestigiu

Slovacia a castigat, dupa aderare, mai ales in materie de cultura a muncii, a sigurantei si a invatat sa-si solutioneze problemele la un nivel comparabil cu cel al Europei, spune ambasadorul acestei tari. In plus, a invatat sa se bazeze "pe calitatea oamenilor, nu pe forta de munca ieftina a acestora", cum sa stimuleze investitorii si cum sa investeasca in oameni. Cehii, care se declara "mandri " de a fi membri UE, prin vocea reprezentantului lor la Bucuresti, considera ca marele avantaj dupa aderare a fost, din punctul lor de vedere, cresterea economica de 6% si scaderea ratei somajului, asta deoarece au stiut sa profite de oferta pietei comune. Cehia a mizat pe cresterea investitiilor si a exportului in tarile UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.