Occidentalii se asteapta ca, dupa venirea romanilor, sa creasca numarul furturilor

Imaginea romanilor in doua dintre tarile considerate a fi motoarele Uniunii Europene, Germania si Franta, este marcata de prejudecati si clisee, dar experientele negative ale celor care s-au intalnit cu cersetori sau hoti de buzunare veniti din Romania cantaresc si ele greu in conturarea unui portret colectiv care nu ne este deloc favorabil.

Germanii si francezii se tem mai ales de pierderea locurilor de munca in favoarea lucratorilor din Romania si Bulgaria care accepta salariile cele mai mici. "Norocul" romanilor si bulgarilor este ca perspectiva aderarii Turciei este mult mai preocupanta pentru cetatenii din Germania si Franta, care s-au obisnuit cu ideea ca extinderea de la 1 ianuarie 2007 este un fapt implinit.

Cotidianul german "Die Welt" a publicat, in editia sa din 26 decembrie, un articol in care prezinta zece prejudecati despre Bulgaria si Romania, printre care temerea privind o invazie a rromilor din aceste tari in Germania si preocuparea legata de cresterea numarului de infractiuni. Inapoierea economiei din cele doua tari si coruptia de nestavilit sunt privite de ziarul german drept fenomene reale care pot avea un impact negativ dupa aderare. "Die Welt" aminteste ca 84% din germani sunt speriati ca isi vor pierde slujbele, urmare a faptului ca salariul mediu in Romania si Bulgaria este de 150 de euro. Cu toate acestea, potrivit celor de la "Die Welt", studiile unor institute de economie arata ca extinderea UE a facut ca economia Germaniei sa creasca anual cu un procent, iar 75% din exporturile acestei tari se indreapta spre vecinii din UE.

Prejudecata: Infractorii si rromii vor invada Germania
"Die Welt" arata ca numarul infractiunilor comise de romanii din Germania a crescut constant din 2001, ajungand in 2005 la 13.872. Circa jumatate din fapte sunt legate de incalcarea dreptului de azil sau de sedere. Romanii mai sunt asociati cu furturile minore si inselatoriile. In 2005, strainii au comis pe teritoriul statului german 519.572 de infractiuni, adica 22,5% din totalul acestor fapte. "Die Welt" le recomanda insa cititorilor sai sa nu se teama ca, dupa proxima extindere a Uniunii, va avea loc o invazie a rromilor. In 2004, cand Slovacia a fost primita in UE, a existat o temere asemanatoare, care insa nu s-a materializat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.