Coridele au zilele numarate in Barcelona. Din motive financiare, arenele orasului isi vor inchide portile defintiv pana la sfarsitul anului 2007. Decizia a fost anuntata la mijlocul lui decembrie de catre intreprinderea Balana, proprietarul Plazei de Toros, supranumita “Monumental”.

Disparitia acestor prestigioase arene catalane a reinviat polemica dintre aparatorii si cei care condamna aceasta traditie culturala spaniola. Construita in 1913, "Monumental", cladire emblematica a Barcelonei, in stilul de inspiratie bizantina, este la fel de celebra ca Las Ventas de Madrid sau Maestranza de Sevilla. "Monumental" pierde la fiecare corida in jur de 24 de mii de euro.

Dupa Gallup, Catalonia este, impreuna cu Galitia si Insulele Canare, regiunea Spaniei unde taurii sunt indife-renti. Tot aici grupurile antitaur sunt cele mai puternice. Exista chiar si un partid politic antitaur. Republicanii catalanii (ERC) si ecologistii de stanga, aliatii socialistilor, au reusit in ultimii ani sa include in legislatia catalana interzicerea coridelor minorilor, chiar insotiti de un adult. Ei au obtinut in 2004 ca Barcelona sa fie declarat oras antitaur. Motivele acestei aversiuni sunt multiple. Exista bineinteles aparatori ai animalelor care pun pe primul plan valorile etice ale unei asemenea spectacol. Dar si nationalistii care resping orice simbol al tarii. In ochii lor, corida este emblema prin excelenta a "sarabatorii spaniole", care are loc in Castilia si in Andaluzia. Ea este de asemenea asociata cu 40 de ani de dictatura franchista, cand corida si fotbalul erau distractiile preferate ale generalului Franco.

Un argument respins de iubitorii coridei, care pun inainte traditia taurina foarte dezvoltata in sudul Frantei (Nimes, Arles...). "Si in plus daca ne inchid arenele, ce vom deveni?", se intreaba presedintele Asociatiei Crescatorilor de Tauri, amintind ca aproape 200 de mii de persoane traiesc din activitatile cu tauri in Spania, unde sunt celebrate in fiecare an circa 5.000 de sarbatori populare si 2.000 spectacole de corida.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.