Gazprom alunga Shell din Rusia si cauta sa se extinda in Ucraina. Kievul discuta si cu Gazprom, si cu Shell. Presedintele Iuscenko trage spre UE si NATO, iar premierul Ianukovici, spre Rusia.

Monopolul de stat Gazprom a preluat ieri controlul asupra proiectului de exploatare de gaz Sahalin-2. In urma presiunilor exercitate de guvernul rus, compania anglo-olandeza Shell si partenerii sai japonezi, Mitsui si Mitsubishi, au fost de acord sa vinda catre Gazprom, in schimbul a 7,4 miliarde de dolari, pachetul majoritar de actiuni (50% plus unu).

Mediul, un pretext

La numai citeva ore dupa semnarea acordului, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca activitatile de exploatare a cimpului Sahalin-2 nu mai reprezinta un risc ecologic. Ministerul rus al mediului acuzase in repetate rinduri compania Shell ca operatiunile sale in cadrul proiectului pun in pericol siguranta mediului. Totusi, conform termenilor noului contract, chiar daca Gazprom va detine pachetul majoritar la Sahalin-2, operatiunile vor fi coordonate tot de Shell, deci este putin probabil ca riscul ecologic al activitatilor de exploatare sa fie redus.

Consolidarea Gazprom

Paralel cu asigurarea controlului asupra operatiunilor din Rusia, Gazprom are in vedere extinderea celor din strainatate, un accent deosebit fiind pus pe Ucraina, tara de tranzit pentru aproximativ 80% dintre exporturile de gaz ale Rusiei catre Europa.

Aleksei Miller, directorul general al Gazprom, s-a intilnit pe 15 decembrie cu ministrul ucrainean pentru energie, Iuri Boiko, pentru a negocia cresterea volumului de gaze pe care Gazprom le exporta in Europa prin conductele de pe teritoriul ucrainean.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.