In 2007, presedintele american George W. Bush va avea un salariu de 33.333 dolari pe luna. Incepand din 1969, toti predecesorii lui au primit de doua ori mai putin.

Totusi, in topul celor mai bine platiti conducatori ai lumii, Bush ocupa pozitia secunda, dupa premierul statului Singapore, care se poate lauda cu un venit anual de 600.000 dolari. Oricum, castigul pe 12 luni al liderului de la Casa Alba ramane de 5,5 ori mai mare decat cel al colegului de la Kremlin, Vladimir Putin. Dintre omologii europeni, aproape de Bush se afla, din punctul de vedere al retributiei, doar premierul britanic (277.000 euro).

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel (foto), incaseaza anual suma de 261.500 de euro,in timp ce colegul ei austriac, Wolfgang Shussel - 258.000 de euro. Pana in octombrie, seful cabinetului italian, Romano Prodi, primea 123.000 de euro, dar in toamna, printr-o dispozitie speciala, el si-a redus salariul cu 30 de procente (36.900 euro). Potrivit expertilor, prin decizia lui, primul ministru a economisit pentru visteria tarii aproximativ 2,3 milioane de euro. Pentru ca veni vorba de micsorare, la un asemenea demers a recurs si proaspat numitul primar al Kievului, Leonid Cernovetki.

El a abordat problema in mod radical: "Incepand cu 1 iulie, fie ca salariul meu sa fie de o grivna (0,2 dolari) pe luna, pana cand nu vom reusi sa ridicam suficiente locuinte pentru locuitorii capitalei". In schimb, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si-a sporit retributia lunara. Potrivit biroului de presa al sefului statului, incepand cu luna iunie 2005, salariul lui Iuscenko a crescut de noua ori, ridicandu-se acum la 4.684 dolari pe luna. Pana acum, el primea doar 515 dolari. Anul acesta insa, conform noilor date furnizate mass-media de acelasi birou de presa, presedintele Iuscenko a castigat deja intre 35.000 si 37.000 de grivne, ceea ce, raportat in dolari, inseamna undeva in jurul a 7.300 de dolari pe luna. Astfel, la capitolul remunerare, liderul ucrainean l-a intrecut pe presedintele Putin, al carui salariu a fost calculat de organizatia britanica The Hay Group la 6.200 de dolari pe luna. Cum se spune, fiecare dupa merit!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.