La inchiderea editiei: Presedintele Chirac a anuntat demiterea ministrului Economiei

Ministrul francez al Economiei, Herve Gaymard, a fost demis din guvern, in urma unui scandal care seamana izbitor cu acelea obisnuite pe malurile Dambovitei. "Sunt constient ca am comis erori, in primul rand o eroare grava de apreciere privind conditiile acordarii locuintei de serviciu", si-a marturisit ministrul pacatele. Presa pariziana a descoperit ca Gaymard, in varsta de 45 de ani, a primit de la stat un apartament de lux, desi avea deja un apartament proprietate personala la Paris.

Duplexul luxos de 600 de metri patrati, in care locuieste ministrul impreuna cu sotia si cei opt copii costa bugetul statului 14 000 de euro/luna, suma reprezentand chiria platita din bani publici (la care nu se adauga si costurile de intretinere de 3.300$/luna, cele trei spatii de parcare si 42.000$ pentru renovarea apartamentului). Ministrul francez nu neaga provenienta apartamentului, insa crede ca este o victima a originii sale modeste. "Am trait mereu in umilinta, nu am bani. Evident, daca n-as fi fost copilul unui umil vanzator de pantofi, daca as fi fost un mare burghez, nu as fi avut probleme cu locuinta", afirma Herve Gaymard in revista pariziana Paris-Match.

O data cu izbucnirea scandalului, Herve Gaymard a promis ca va abandona aceasta locuinta de serviciu. In cele din urma, ministrul a trebuit sa recunoasca faptul ca detine in proprietate un apartament la Paris cu o suprafata de 200 de metri patrati, dar pe care l-a inchiriat unor terte persoane, care ii achita o chirie de 2.300 de euro pe luna. Mai mult, cotidianul Liberation a dezvaluit in editia sa de ieri ca "umilul" ministru francez mai este proprietarul unui imobil in Bretania, al altuia in Savoia, a doua apartamente F2 si a unui garaj in Bourg-Saint-Maurice, in afara de resedinta sa permanenta de la Albertville. Gaymard a declarat intr-un comunicat de presa ca va plati statului toate cheltuielile, inclusiv cele legate de renovarea apartamentului. Intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro, el a mai spus ca este "curat ca lacrima" si a promis ca nu va demisiona.

Declaratiile sunt considerate de ziaristii francezi ca o culme a ipocriziei, deoarece ministrul Gaymard pledeaza cu insistenta pentru reducerea cheltuielilor publice. Se pare deci ca presedintele Chirac nu a facut rabat in acest caz desi Gaymard ii este bun prieten, iar numele sau era vehiculat pentru postul de prim-ministru daca Raffarin ar fi inlocuit. Au fost insa si ministrii care i-au luat apararea lui Gaymard. Spre exemplu, ministrul de interne, Dominique de Villepin, care scrie poezii despre Napoleon in timpul sau liber si nu a avut niciodata probleme in a-si gasi cuvintele, a declarat ca acest scandal este un moment de meditatie, de reflectare asupra greselilor facute.

Ministrul comertului le-a cerut francezilor sa nu mai arunce cu pietre in vinovat si le-a reamintit ca in istoria Frantei au existat cazuri mult mai grave decat acesta iar in acele momente nu s-a reactionat ca si acum (referindu-se la cazul presedintelui Francois Mitterrand, care si-a gazduit amanta si fata intr-o cladire anexa a Palatului Elysee).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.