Presedintele american George W. Bush a recunoscut, pentru prima data, ca Statele Unite nu castiga razboiul din Irak. "Nici nu castigam, nici nu pierdem", a afirmat Bush intr-un interviu acordat prestigiosului "The Washington Post". Declaratia marcheaza o schimbare de atitudine fata de afirmatiile din momentul alegerilor din noiembrie: "Cu siguranta, castigam".

Presedintele american a precizat ca ia in calcul o majorare a numarului de militari pentru a face fata luptei de durata impotriva terorismului, gandindu-se la o suplimentare a trupelor din Irak cu 70.000 de militari.

Bush i-a cerut secretatului Apararii, Robert Gates, sa puna la punct un plan pentru a creste eficienta trupelor armatei si a puscasilor marini, raspunzand astfel avertizarilor Pentagonului si Congresului ca numeroasele desfasurari de militari din Irak si Afganistan ar putea determina colapsul fortelor armate.

Victoria democratilor din alegeri nu este privita de catre presedintele SUA ca pe un mandat de a pune capat implicarii americane din Irak, ci dimpotriva, ca pe o oportunitate de a gasi noi modalitati pentru asigurarea succesului misiunii. Pentru a putea face fata suplimentarii trupelor, administratia Bush va cere o suplimentare de peste 100 miliarde de dolari pentru razboaiele din Irak si Afganistan, pe langa cele 70 miliarde de dolari deja aprobate in 2006. Aceasta ar fi o majorare de aproximativ 50% fata de suma prevazuta initial pentru 2007, acest an devenind astfel cel mai costisitor de la invazia din 2003. Cele 100 miliarde de dolari vor ridica cheltuielile militare la 600 miliarde de dolari, care vor depasi astfel costul razboiului din Vietnam, de 549 de miliarde de dolari, tinand cont de rata inflatiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.