Dupa refuzul canadienilor de a participa alaturi de Statele Unite la razboiul din Irak, aceasta decizie risca sa deterioreze si mai mult relatiile dintre cele doua tari.

Canada a decis sa nu participe la programul american antiracheta, a anuntat, joi, seful guvernului liberal minoritar canadian, Paul Martin. Premierul a precizat insa ca tara sa va continua sa colaboreze cu Statele Unite in alte domenii legate de aparare si afaceri externe.

Aceasta decizie marcheaza cel de-al doilea moment din ultimii ani in care Canada respinge solicitarile militare americane, dupa ce oficialitatile de la Ottawa au refuzat sa ia parte alaturi de Statele Unite la razboiul din Irak. In decembrie 2003, atunci cind a venit la putere, Martin s-a pronuntat atit in favoarea scutului antiracheta, cit si a aprofundarii cooperarii in domeniul apararii. In urma alegerilor din iunie 2004, premierul a pierdut majoritatea parlamentara, iar supravietuirea guvernului condus de Martin depinde acum de sprijinul acordat de un mic partid, care se opune categoric proiectului american.

Mai mult, peste jumatate dintre canadieni considera nepopular scutul antiracheta.

Ambasadorul Statelor Unite la Ottawa, Paul Cellucci, s-a aratat, ieri, extrem de surprins de anuntul executivului canadian. Analistii sint de parere ca aceasta decizie va raci si mai mult relatiile dintre cele doua parti si ar putea afecta, in primul rind, contractele comerciale si de colaborare militara dintre Statele Unite si Canada.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.