Papa Ioan Paul al II-lea respira fara ajutorul aparatelor medicale, dupa o operatie de traheotomie ce pare a fi un succes. Putin inaintea anesteziei ce l-a pregatit pentru interventie, Suveranul Pontif a gasit chiar puterea de a face glume pe seama starii sale. Informat de un medic ca operatia este una usoara, Papa a raspuns: "Depinde pentru cine", a povestit secretarul de stat al Guvernului de la Roma, Gianni Letta.

"Situatia este normala dupa o astfel de interventie. Sfantul Parinte respira fara ajutorul aparaturii medicale, iar starea cardiovasculara este buna", a explicat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Medicii i-au recomandat Papei sa nu vorbeasca timp de cateva zile, pentru a facilita vindecarea laringelui. La micul dejun, Suveranului i-au fost servite cafea, iaurt si zece biscuiti. Urmatorul comunicat despre starea Papei va fi difuzat luni, la ora 11.30 GMT. Pentru moment, Vaticanul nu a decis daca Papa se va adresa credinciosilor duminica. Ioan Paul al II-lea nu prezinta simptome ale unei infectii pulmonare, cum ar fi cazul pneumoniei, a precizat Navarro-Valls. Imediat dupa operatie, Suveranul a cerut o bucata de hartie pe care, cu umor, a asternut intrebarea: "Ce mi-ati facut?", a relatat sursa citata.

In varsta de 84 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea, care conduce Biserica catolica de un sfert de secol, respira in prezent cu ajutorul unui tub amplasat in trahee in interventia chirurgicala. "Se simte bine si este linistit", a spus Gianni Letta, precizand ca "medicii sunt optimisti cu privire la starea Papei", desi, in urma cu o zi, previziunile nu erau din cele mai favorabile. Echipa de medici ce a efectuat interventia va petrece noptile in spital, pentru a interveni in eventualitatea unor complicatii.

Suveranul Pontif a fost reinternat joi, la nici doua saptamani dupa ce a fost externat, la finalul a noua zile de tratament pentru complicatii ale unei gripe. Un preot polonez din anturajul Papei, intervievat de postul polonez de televiziune TVN, a incercat sa-i linisteasca pe credinciosi. "Nu este o afectiune de natura sa-i puna viata in pericol", a declarat reverendul Conrad Hejno, avertizand ca toata lumea trebuie sa accepte ideea ca Suveranul ar putea fi dus periodic la spital. Este a zecea operatie suferita de Papa Ioan Paul al II-lea, care, in 1981, a supravietuit unei tentative de asasinat.

Catolici si credinciosi de alte confesiuni din toata lumea au aprins lumanari si s-au rugat pentru insanatosirea Papei.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.