Autoritatile iraniene au anuntat, ieri, ca intentioneaza sa inlocuiasca dolarul american cu moneda unica europeana atit pentru rezervele detinute in strainatate, cit si pentru schimburile comerciale externe.
"Resursele de venit din strainatate si veniturile petroliere vor fi calculate si platite in euro, pentru a pune capat dependentei de dolar. Vom proceda la aceasta modificare si in cazul rezervelor din strainatate ale Iranului", a declarat purtatorul de cuvint al guvernului iranian, Gholamhossein Elham.

Oficialul iranian nu a precizat insa natura acestor resurse, care ar putea include veniturile din exporturi si sursele de finantare internationala. La finele lunii iulie, Banca centrala a Iranului a anuntat ca rezervele valutare ale Iranului in bancile straine au ajuns la 52,3 miliarde de dolari, in crestere cu 38,8 la suta comparativ cu perioada similara a anului trecut. Potrivit aceleiasi surse, Iranul avea o datorie externa de 18,6 miliarde de dolari la finele lunii iulie, in crestere cu 86,6 la suta comparativ cu anul trecut, si angajamente financiare in valoare de 24,3 miliarde de dolari.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.