Echipe ale Fortelor Speciale americane trimise peste hotare in misiuni secrete de spionaj au intrat in conflic cu CIA si au desfasurat operatiuni in tari care sunt aliate fidele ale Statelor Unite, relateaza cotidianul The Los Angeles Times in editia electronica.

Publicatia americana, care citeaza sub acoperirea anonimatului oficiali cu rang inalt din armata si din serviciile de informatii ale Statelor Unite, sustine ca aceste incidente au determinat Agentia Centrala de Informatii si Pentagonul sa inaspreasca regulile pentru unitatile militare angajate in operatiuni de spionaj. Aceste misiuni fac parte dintr-un program strict secrete care, sustin oficialii, ajuta Statele Unite sa urmareasca retelele teroriste si sa captureze sau sa elimine agenti inamici in regiuni precum Cornul Africii, unde guvernele lipsite de autoritate nu sunt in masura sa raspunda unor amenintari iminente.

Initiativa a dus insa la cateva situatii stanjenitoare pentru Statele Unite, inclusiv la un incident armat in Paraguay si la expunerea unei operatiuni sensibile a serviciilor de informatii in Africa de Est, potrivit surselor citate. In plus, pana in prezent, operatiunile de spionaj ale Fortelor Speciale nu au dus la capturarea niciunui suspect terorist important. Oficiali din serviciile de informatii s-au plans ca echipele Fortelor Speciale au lansat uneori misiuni fara a informa in prealabil CIA, dubland sau chiar periclitand alte ope-ratiuni in curs de desfasurare. In plus, oficialii respectivi sunt nedumeriti de ce aceste echipe ale armatei americane sunt trimise in tari prietene - inclusiv in Europa - in conditiile in care unitatile combatante se confrunta cu un deficit de personal in zonele de lupta. Cel putin intr-o ocazie, Pentagonul a trimis o misiune intr-o tara europeana, membra a NATO, fara stirea guvernului respectiv, pentru a strange informatii despre un anume individ, au declarat sursele citate, care au refuzat sa identifice statul in care s-a desfasurat operatiunea secreta.

Astfel, au fost trimise in secret la ambasadele americane mici echipe din Fortele Speciale, cunoscute sub denumirea de elemente militare de legatura (MLE), pentru a servi ca agenti de informatii. Membrii acestor echipe au urmat un antrenament special pentru operatiuni de spionaj la Fort Bragg si in alte baze americane. Agentii opereaza sub acoperire, ca civili, si desfasoara activitati specifice ofiterilor CIA, cultivand relatii cu surse utile din guvernele respective sau din organizatiile islamice. Unul dintre obiectivele lor este sa adune informatii care ar putea fi folosite in planificarea unor operatiuni clandestine cum ar fi capturarea sau eliminarea unor suspecti teroristi.

CIA se plange ca afla despre operatiunile de spionaj ale armatei numai dupa ce acestea sunt deja in curs de desfasurare si ca de multe ori intra in conflict cu misiunile desfasurate de CIA sau de serviciile de spionaj extern. Astfel de probleme sunt cu adevarat costisitoare, pot costa vieti omenesti, pot compromite programe sensibile si pot aduce prejudicii intereselor de politica externa, considera John Brennan, fost director al Centrului National de Contraterorism, citat de Los Angeles Times.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.