Premierul britanic Tony Blair l-a reasigurat ieri pe omologul sau irakian, Nouri al-Maliki, de tot sprijinul sau, cu prilejul unei vizite surpriza la Bagdad, unde o rapire colectiva de oameni a vizat organizatia locala a Crucii Rosii, in ziua a doua a conferintei de reconciliere nationala.

Marea Britanie "va sustine guvernul si poporul irakian pentru ca democratia voastra sa nu fie distrusa de terorism, de cei care vor sa traiasca mai degraba in ura decat in pace", a declarat Blair. Sosit in cel mai mare secret in cursul diminetii, seful executivului de la Londra a plecat imediat in "zona verde", sector ultra-protejat din centrul Bagdadului, unde s-a intretinut cu Maliki si cu presedintele Jalal Talabani.

"Astazi, in Irak curge sange nevinovat, dar nu este guvernul, democratic ales, cel care provoaca aceste drame si nici cei care sustin acest guvern", a estimat premierul britanic. Deplasarea survine intr-un moment in care Blair face obiectul unor presiuni sporite din partea opiniei publice pentru o retragere a celor 1.700 de soldati britanici din Irak, unde violentele au atins un nivel fara precedent.

Coincindenta face ca, in acest timp, agentiile de presa sa transmita, din SUA, informatii potrivit carora administratia americana intentioneaza sa suplimenteze prezenta lor militara in Irak cu alte cateva mii de militari. Iar pe teren, pentru a doua oara intr-o singura saptamana, cel putin 25 de persoane au fost rapite ieri de catre indivizi armati si neidentificati. Operatiunea a avut loc in imediata apropiere de "zona verde". Joi fusesera rapite aproximativ 50 de persoane, actiunea urmand un scenariu silimar. In aceeasi seara au fost eliberate 29 de persoane, toate de confesiune siita.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.