Primul ministru conservator al Japoniei, Shinzo Abe, a rezistat ieri unui atac din partea opozitiei, reusind sa impuna doua importante reforme legislative in domeniile Apararii si cel al Invatamantului, masuri care marcheaza o ruptura de trecutul postbelic.
Intr-o rara demonstratie de unitate pentru Camera Deputatilor, potrivit comentariilor agentiilor internationale de presa, opozitia (centristii, comunistii si socialistii) a incercat sa cenzureze cabinetul Abe, dar motiunea a fost respinsa de zdrobitoarea majoritate a coalitiei de dreapta.

Pe fondul acestei presiuni, Senatul a luat in discutie o lege care vizeaza infiintarea in Japonia a unui veritabil minister al Apararii, pentru prima data de la infrangerea tarii, in 1945. Preconizata institutie va inlocui actuala agentie a Apararii. Aceasta reforma, mai degraba simbolica, traduce vointa autoritatilor de la Tokio de a se "normaliza" pe scena internationala, dupa mai bine de 60 de ani de pacifism oficial, tema foarte draga nationalistului Abe, care intentioneaza o revizuire a Constitutiei pacifiste din 1947.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.