Stupoare la Moscova. Surpriza a venit de la Tokio. Luandu-i prin suprindere inclusiv pe colegii de guvern si de minister, seful diplomatiei nipone, Taro Aso, a fost de acord cu o impartire in doua a Insulelor Kurile, a caror suprematie este disputata cu Rusia de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Jumatate, dar nu din numarul teritoriilor in litigiu, ci a suprafetei totale. Ceea ce ar insemna ca Rusia sa ramana doar cu trei sferturi din Insula Iturup, cea mai mare din cele 56 ce alcatuiesc asa numitul lant al Kurilelor, aflat sub jurisdictia Moscovei dupa anexarea de acum 60 de ani. Dezacord din cauza caruia cele doua state nu au incheiat nici acum un tratat de pace. MAE rus a reactionat imediat la aceasta sugestie, afirmand ca pozitia Rusiei in chestiunea teritoriala din relatiile cu Japonia "ramane neschimbata".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.