In Ucraina are loc joi o comemorare a sutelor de mii de angajati ai serviciilor de urgenta care au intervenit la momentul producerii dezastrului nuclear de la Cernobal.

Accidentul a avut loc acum 20 de ani dar este pentru prima data cand acestia sunt comemorati.

Cand a avut loc accidentul de la Cernobal, Ucraina era parte a URSS si la operatiunile de curatare a zonei au luat parte angajati ai serviciilor de interventie din toata Uniunea Sovietica.

Explozia de la reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobal a provocat emisia unui nor radioactiv care a contaminat o zona intinsa din Europa.

Prima ceremonie

Explozia de la Cernobal a fost cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Se estimeaza ca milioane de oameni au fost afectati de radiatiile rezultate in urma exploziei.

Dar e posibil sa fi fost chiar mai multi daca membrii multor echipe de salvare nu ar fi intervenit atunci.

Luni de zile s-a lucrat la construirea unui scut gigantic de beton deasupra reactorului numarul 4 si la indepartarea deseurilor radioactive de pe o suprafata imensa.

Au trecut 20 de ani de atunci si multi dintre cei care au intervenit sunt bolnavi sau au murit.

Pentru prima data e organizata o ceremonie de comemorare a acestor oameni.

Initiativa a venit din partea presedintelui Ucrainei, Viktor Iushchenko, care a subliniat ca membrii echipelor de salvare si-au pus vietile in pericol atunci pentru viitorul Ucrainei.

Motivul pentru care comemorare are loc joi este ca in aceasta zi este aniversat si momentul in care a fost incheiata constructia scutului de beton deasupra reactorului care a explodat la Cernobal.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.