Moscova refuza sa ofere acces la oleoducte, obligind companiile occidentale sa vinda Rusiei hidrocarburile care urmeaza sa ajunga in Europa. In plus, Kremlinul creste pretul gazului pentru europeni si pe filiera belarusa.
"Nu vom ratifica aceasta carta energetica, pentru ca ar fi daunator pentru Rusia", a declarat Serghei Yastrzhembsky, trimisul special al presedintelui Putin la UE. Renegocierea cartei energetice, semnata in 1994 sub forma unui document politic, este unul dintre obiectivele presedintiei germane a UE si prevede stabilirea unui protocol de tranzit a hidrocarburilor pe teritoriul Rusiei. Declaratiile Kremlinului vin o data cu presiunile exercitate asupra companiilor straine pentru reducerea procentului de actiuni detinute in industria energetica rusa.

"In urma cu citiva ani, Rusia se gindea sa ratifice carta energetica, dar ulterior a survenit cresterea pretului energiei. Acum, protocolul de tranzit este foarte problematic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.