Cu doar o zi inaintea summitul UE, ce-si deschide astazi lucrarile de doua zile la Bruxelles, Comisia europeana a stabilit sistemul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei in domeniul justitiei, un mecanism care, potrivit agentiilor internationale de presa, va fi pus in aplicare dupa aderarea celor doua state.

Adica, dupa 1 ianuarie 2007. Documentul mentioneaza, printre altele, faptul ca Bucuresti si Sofia sunt obligate sa prezinte, in fiecare an, inainte de 31 martie, progresele inregistrate in reformele solicitate de UE, putand beneficia de "asistenta tehnica" din partea executivului comunitar condus de Jose Manuel Barroso. Primul raport va fi prezentat inainte de 31 martie anul viitor.

Romania este invitata, printre altele, sa instaureze "un proces judiciar mai transparent si mai eficient", "sa continue anchetele impartiale si profesioniste in cazurile de coruptie si sa adopte noi masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei". La randul ei, Sofia va trebuie sa depuna un plus de eforturi pentru "eradicare coruptiei". De asemenea, Bulgaria este indemnata sa adopte amendamente constitutionale in sensul garantarii indepenentei sistemului judiciar.

Comisia europeana cere, in egala masura, Bulgariei sa "dea dovada de profesionalism si de impartialitate" in anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, "sa aplice o strategie de combatere a crimei organizate, concentrandu-se pe infractiuni grave, de genul spalarii de bani". In baza rapoartelor trimise de Bucuresti si Sofia, dar si in virtutea concluziilor misiunilor de control "pe care le va putea organiza oricand la nivel de experti in cele doua state", Comisia va prezenta un bilant al monitorizarii sale in iunie 2007. Sau "de ori cate ori va fi nevoie, dar nu mai des de sase luni".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.