Povestea otravirii cu poloniu-210 a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko merge mai departe. Ieri, urme ale acestei substante radioactive au fost depistate in Lituania. La Hamburg, unde locuisete Dmitri Kovtun, alt fost agent FSB si unul din pionii cheie ai cazului, cercetarile continua.

Se vorbeste de trafil ilegal cu poloniu. Politia germana exclude orice implicare a liderilor de la Kremlin in aceasta afacere. Internat intr-un spital din Moscova, Kovtun, acum businessman, sustine ca s-a contaminat cu poloniu cu mult inaintea intalnirii cu Litvinenko la barul-sushi din Londra, la 1 noiembrie. "Numai asa se explica prezenta poloniului la Hamburg", a spus Kovtun.

Pe de alta parte, oligarhul Boris Berezovski, pentru care Litvinenko lucra, refuza sa rupa tacerea in care s-a invaluit dupa moartea fostului spion. El s-a inconjurat, potrivit Reuters, de un fel de grup de disidenti, toti dusmani ai presedintelui Putin, si asteapta. Berezovski este pe punctul de a crea la Londra "un fel de guvern in exil", declara Jonathan Eyal, expert al Royal United Services Institute. In opinia lui, Berezovski "nu este in stare sa influenteze decisiv asupra alegerii celui care il va urma pe Putin la Kremlin".

Deloc indragit in Rusia, omul de afaceri ar deveni "ca un sarut al mortii pentru oricare din pretendentii pe care l-ar sprijin cu banii lui", spune Eyal. "Ceea ce poate el cu adevarat este sa exploateze orice posibilitate, orice eventuala fisura ar aparea in mecanismul politic lasat mostenire la Kremlin, pentru a lovi. Este singurul motiv pentru care el este considerat un pericol". In alta ordine de idei, sotia unuia din liderii separatistilor ceceni ucisi de trupele ruse, a estimat, intr-un interviu pentru presa occidentala, ca Litvinenko a platit cu viata pentru niste contracte petroliere foarte avantajoase incheiate cu SUA. Oricum, misterul ramane de nepatruns.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.