Fostul presedinte irakian Saddam Hussein si doi dintre acolitii acestuia vor fi executati “mediat”, in cazul in care Curtea de apel confirma sentinta de condamnare la moarte a acestora, iar cadavrul ex-liderului de la Bagdad ar putea fi inhumat in secret, indica o sursa guvernamentala din Irak.

‘Nu vom pierde timpul. Vom tine cont de situatia privind securitatea si vor fi executati imediat, cu prima ocazie, dupa ce Curtea de apel isi va da verdictul", a afirmat un functionar de rang inalt, care a preferat anonimatul. "Preconizam posibilitatea executarii in aceeasi zi si in acelasi loc a celor trei" fosti demnitari irakieni, Saddam, Barzan al-Tikriti, fostul sef al serviciilor secrete, si Awad al-Bandar, ex-presedinte al Tribunalului revolutionar, potrivit aceleiasi surse.

Cadavrul lui Saddam Hussein va putea fi redat ulterior familiei, deoarece "ritualurile musulmane permit exhumarea corpului neinsufletit, dupa inmormantare". Saddam Hussein, Barzan, fratele sau vitreg si Bandar au fost condamnati la moarte prin spanzurare la 5 noiembrie a.c. pentru executarea a 148 de siiti, dupa tentativa esuata de asasinare a fostului lider irakian, in 1982, in satul Dujail. Cei noua judecatori ai Curtii de apel nu au un termen limita pentru luarea unei decizii privind soarta lui Saddam.

Daca se va considera ca apelul este fondat, va fi initiat un nou proces. In caz de ratificare a sentintei acordate de prima instanta, aceasta va fi aplicata in urmatoarele 30 de zile, conform Inaltului tribunal penal irakian, al carui statut nu permite gratierea sub nicio forma a celor condamnati la moarte. In prezent, Saddam Hussein si sase dintre principalii sai colaboratori sunt judecati in dosarul Anfal, nume dat campaniilor militare desfasurate in perioada 1987-1988 impotriva kurzilor, care a costat viata a 180.000 de persoane, potrivit acuzarii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.