Polul Nord nu va mai avea nici un petic de gheata in verile de dupa 2040

Oceanul Arctic risca sa se dezghete complet in vara lui 2040 din cauza incalzirii globale. Oamenii de stiinta de la Asociatia Americana de Geofizica citati de BBC sustin ca s-a observat o micsorare a paturii de gheata de la Polul Nord, iar datele culese prin satelit arata ca suprafata inghetata a scazut cu doua milioane de kilometri patrati fata de media istorica.

Cu alte cuvinte, Polul Nord a pierdut din suprafata o portiune echivalenta cu marimea Alaskai, arata pentru BBC geograful Mark Serreze, de la Universitatea din Colorado.

Surprize de septembrie

Toamna aceasta, la 14 septembrie a fost inregistrata cea mai ingusta suprafata inghetata din ultimii 29 de ani, de cind satelitii monitorizeaza Oceanul Arctic. Mark Serreze spune ca in acest anotimp "masa de gheata nu se mai reface in intregime, ea diminuindu-se intr-un ritm altert din cauza efectului de sera".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.